Fitoterápia

A fitoterápia a betegségek növényekkel, növényi részekkel és ezekből készült szerekkel való kezelésének és megelőzésének lehetőségeit foglalja magában.

Azért szeretek fitoterápiás módszereket alkalmazni, mert mellékhatásoktól és adalékanyagoktól mentes, ezáltal nem terhelem a szervezetem. Sőt, megkönnyítem a munkáját. Megelőzésre és kezelés céljából is tudom használni. Ráadásul a gyógyteák lényegesen olcsóbbak, mint a gyógyszerek. Míg a teát elkészítem, és elkortyolgatom, alkalmam van magammal foglalkozni, kicsit a gondolataimba merülni.

A gyógyteák nagy része, és az apiterápiás termékek nagyobb hányada igazán kellemes ízű. A szervezetünk, a fizikai testünk egy élő, működő dolog, egy nagyon csodálatosan megalkotott szerkezet, működése során minden mindennel összefügg. Csak gondoljunk abba bele, hogy a szívünk egy óra alatt hányszor húzódik össze (átlagban percenként 72). Majd gondoljuk tovább, hogy egy nap, egy év, és egy egész élet alatt hány alkalommal történik meg ez az összehúzódás. Nincs olyan csoda mesterséges anyag, ami ezt képes lenne kibírni. Akkor miért nem segítjük a munkáját? Miért csak egy-egy betegség gócra kapkodunk be tablettákat?

Sokan nem gondolunk bele, hogy ha mozgunk, akkor is a szív és érrendszerünk munkáját is segítjük. Vagy ha egészségesen táplálkozunk, akkor az érrendszerünk nem válik rugalmatlanná, nem lesz elmeszesedve, és így az élethez szükséges oxigént szállító vér keringését is segítjük.

A gyógynövényekkel támogatni tudjuk a szervezetünk működését, megelőzhetjük az érelmeszesedést, és ha már kialakult kismértékű elváltozás, az visszafordítható.
A gyógynövényeknek nagyon nagy szerepe van a megelőzésben, mely szerintem legalább olyan fontos, mint a betegség gyógyítása.

Erre jó a fitoterápia. Ezért lettem fitoterapeuta. Mert szeretem a szervezetem. És szeretném, hogy Te is szeresd a sajátod. Figyelj rá, gondozd. Tekints rá úgy, mint egy gyönyörű virágra, ami akkor nő nagyra, ha szeretettel ápolod, gondozod, és nem taposol rá, csak azért, mert néha kényelmesebb lenne átgázolni rajta, mint kikerülni a bajt.

Természetgyógyászat - szeresd önmagad

Gyakran előfordul, hogy hiába tértél át egy egészségesebb, felelősségteljesebb életmódra, régi tüneteid akkor is vissza-visszatérnek. Ekkor a probléma gyökere bizony a múltban keresendő.

Egyszer egy hölgy azzal a problémával érkezett a rendelőmbe, hogy időnként szörnyű derékfájás tör rá. Ezekben az időszakokban mosdóba is gyakrabban kellett járnia. A beszélgetésünk során kiderült, hogy 3 évvel korábban heveny vesegyulladással kellett megküzdenie. Azóta tértek vissza időnként a fájdalmai.

Az általa elmondottak alapján egyértelmű volt számomra, hogy a visszatérő derékfájdalom idült vesegyulladásra utal. Kértem, hogy szakorvossal is konzultáljon. A szakorvosi vizsgálatok alapján beigazolódott, amire gondoltam.

Nem kellett állandó jelleggel gyógyszert szednie, csak a tünetek fellobbanásának időszakában javasolta számára az orvosa. Nagyon fontosnak tartom, hogy ha tudatában vagyunk annak, hogy bizonyos betegségek és visszatérő jelleggel előforduló rosszullétek nagy valószínűséggel előfordulhatnak a szervezetünkben, ne vegyük félvállról a megelőzés fontosságát. Az ilyen rizikókra következtethetünk kórelőzményből, családtagjaink betegségeiből, vagy a természetgyógyászat segítségével meridián diagnosztikából.

Ezért azt javasoltam a vendégemnek, hogy ősszel és tavasszal megelőzésképpen kúraszerűen fogyasszon apróbojtorján, kakukkfű, körömvirág, bazsalikom, és csalán keverékéből naponta 2-3 alkalommal, 6 héten keresztül. Valamint a javaslatom szerint időnként aromaterápiás fürdővel is kényezteti magát. A fürdőbe mézben vagy tejben feloldott cickafark, rozmaring, citromfű vagy édeskömény illóolajat tesz.

Elmondása alapján hosszú ideje nem tért vissza a vesegyulladása, a szakorvos által felírt gyógyszeres kúrát már rég nem kellett elvégeznie.

Fitoterápia – mit kell tudnod róla?

Gyógynövénynek nevezzük az olyan hatóanyag tartalmú növényeket, amelyek élettani hatást fejtenek ki más élő szervezetre, így gyógyítás céljára felhasználhatók.

A fitoterápia során holisztikus szemlélettel elemzem a szervezetedben létrejött változásokat, amelyek a harmonikustól eltérő állapotot eredményeznek.

Ehhez állapotfelmérő módszert alkalmazok. Áttekintjük a meglévő írásos kórtörténeted, illetve beszélgetünk a jelenlévő érzéseidről, érzelmeidről, gondolataidról, fájdalmaidról.

Feltárjuk a szervezetből hiányzó anyagokat (táplálék, vitaminok, ásványi anyagok, víz, stb.). Ezzel párhuzamosan összeállítok egy ajánlást hatóanyag-tartalmú fitoterápiás készítményekre vonatkozóan a szervezet egyensúlyának visszaállítása érdekében.

Gyógytea az egészségért

Mire alkalmazzuk a fitoterápiát?

A fitoterapeutaként az alábbi területeken tudok segítséget nyújtani:

  • A megváltozott táplálkozási szokások, valamint a termőföldek kizsigerelése (a gyümölcsökben és zöldségekben 50-70%-kal kevesebb vitamin és ásványi anyag van ma, mint az 50-es években) következtében szervezetünkben gyakran hiányállapotok alakulnak ki (vitamin, ásványi-anyag és nyomelem, élelmi rost). Szerezetünk harmonikus működése érdekében ezeket pótolni kell. Erre vonatkozóan személyre szabott javaslatot dolgozok ki.
  • Szintén a megváltozott táplálkozási szokások, valamint a levegő és a vizeink szennyezettsége miatt a szervezetünkben méreganyagok felhalmozódhatnak fel. Fontos számunkra a rendszeres méregtelenítés, ezáltal megkönnyítjük a szervezetünk működését. A klienssel közösen megkeressük a számára legelfogadhatóbb és leghatékonyabb módját a testben rekedt méreganyagok kivezetésének.
  • A konkrét betegséggel hozzám forduló kliensek számára hatóanyag-tartalmú gyógyteákból, gyógynövényekből készült étrend-kiegészítőkből, apiterápiás termékekből, illóolajokból álló egyéni terápiás-csomag javaslatot készítek.

Olajfa Természetgyógyászat Debrecen

Hogyan zajlik a fitoterápia az én rendelőmben?

Előfordul, hogy valaki egy konkrétan meghatározott problémával (pl. reflux, magas vérnyomás, álmatlanság) jelentkezik be hozzám fitoterápiás kezelésre. Ilyenkor az első találkozásunk alkalmával megbeszéljük, miért érkeztél a rendelőmbe: hogy milyen panaszaid vannak, mi az a probléma, amire megoldást keresel. Fontos, hogy az első találkozásunk alkalmával – ha vannak – hozd magaddal a korábbi orvosi leleteid. Ilyenkor rákérdezek arra is, hogy szedsz-e valamilyen gyógyszert vagy gyógyszereket. Ez azért fontos, mert bizonyos gyógyszerek és gyógynövények együttes alkalmazása problémás lehet. Kiolthatják vagy éppen felerősíthetik egymás hatását, ezzel komoly gondokat okozva. Többek között ezért fontos az, hogy ha egy egészségügyi problémád akár teljes egészében, akár kiegészítés képpen gyógynövénnyel szeretnéd kezelni, mindenképpen kérd ki egy szakember tanácsát.

Tudnod kell, hogy önmagában valamilyen hatóanyag tartalmú fitoterápiás termék (gyógytea, tinktúra, krém, kenőcs, tapasz, szirup, stb.) csak rövid ideig oldja meg a problémát. Ezek a termékek egymagukban akkor alkalmazhatók hatékonyan, ha még betegség nem áll fenn. Például meghűlés esetén propolisz cseppet alkalmazva a vírus-, gomba- és baktériumölő hatásának köszönhetően megállítható a megbetegedési folyamat.

A fitoterápiát tehát önmagában leginkább tüneti kezelésnek tekintjük. Ekkor ugyanis nem tártuk fel a betegség okát, tehát csak a tüneteket kezeljük. A gyökerek megmaradnak, újra előtörhetnek, és legtöbbször elő is jönnek.

Ebből az okból a fitoterápia jellemzőbben és főként hatékonyabban alkalmazható egy betegség kapcsán, ha kiegészítő kezeléseket is alkalmazunk. Ilyenek lehetnek a kineziológia vagy a Bach virágterápia.

 

A fitoterápiát Asztalosné Csordás Krisztina természetgyógyász végzi.

Időpontfoglalás