Life Coaching

Mi a life coaching?

„A segíteni akarás nem egyenlő azzal, hogy azonosulok a másik gondjával-bajával. A life coaching, a segítés, a támogatás épp ott kezdődik, hogy kívül maradok, így képes vagyok a támasznyújtásra, tudok más nézőpontból tekinteni a helyzetre. Nyugodt maradok, erős maradok, önmagam maradok. Ha átveszem a másik lelkiállapotát, ha empátia helyett egyfajta kompániát vállalok, akkor könnyen előfordulhat, hogy érzelmileg alkalmatlanná válok a segítésre.”

Ezt az idézetet tartom szem előtt minden egyes alkalommal, amikor találkozom klienseimmel.

Mi történik egy life coaching ülésen?

A life coaching egy személyre szabott folyamat. Célja nem a tudás átadása, hanem a kliens erőforrásainak mozgósítása. Nagy szerepe van az egymás iránti bizalomnak a folyamat sikerében. Kérdő mondatokkal és kreatív eszközökkel segít az ügyfélnek az alternatívákat feltárni, majd a kiválasztott opcióhoz segít megtalálni az egyéni utat. A döntést mindig az ügyfél hozza, de a coach motivál, katalizál a kivitelezésben. Ezáltal az ügyfél fejlődik, képessé válik legközelebb hasonló dilemmát egyedül megoldani.

A life coaching ülés csak a kliens problémájával foglalkozik, és strukturált formában, eszközök segítségével, az időkeret betartásával haladnak a cél felé. A találkozások rendszeresek és tervezettek.

A life coaching a lehetőségekre fókuszál

A life coaching nem a múltbéli hibákra, hanem a jövőbeli lehetőségekre fókuszál.
És most engedjétek meg, hogy egy személyes tapasztalat útján mutassam be, milyen hatással volt egy coaching folyamat egyik ismerősöm életére. Kedves ismerősöm, nevezzük Csillának, hozzájárult, hogy megosszam Veled a történetét.

Csilla 7 éve dolgozik munkahelyén, ahol nem érzi jól magát, nincs fejlődési lehetősége sem a szakmájában, sem a jövedelmében. Már hosszú ideje foglalkoztatja egy saját vállalkozás beindítása. Azonban sok sikertelen kísérletet látva maga körül, nem mert még belevágni.

Első találkozásunk (ezt orientációs vagy 0. alkalomnak nevezzük, kb. fél óra és ingyenes) egy kávézóban volt, ahol elmondta a fent leírt problémáját. Megbeszéltük, hogy a life coaching megfelelő lesz a problémája megoldására. Azt is rögzítettük, hogy hetente találkozunk, és minden találkozó 1 óra, illetve hogy 6 alkalom elég lesz ennek a helyzetnek a megoldására. Nagyon örült, hogy ilyen rövid időn belül döntésre juthat.

Az első alkalommal megkötöttük a szerződést, és belevágtunk a folyamatba.

Különböző módszerekkel feltártuk a jelen helyzetét, megtalálta a lehetséges alternatívákat, és döntést tudott hozni, hogy számára melyik a megfelelő. Aztán kidolgoztuk a lépéseket a célja eléréséhez.

Az utolsó alkalommal megünnepeltük, hogy megtette az első lépéseket új vállalkozásának létrehozásában.

Úgy fogalmazott, hogy támogató kérdéseimmel és eszközeimmel olyan új lehetőségeket is talált, amire eddig soha nem gondolt. Boldog volt, mert más nézőpontból vizsgálhatta helyzetét, mint eddig. Azt mondta, hogy teljesen új embernek érzi magát, és ezt a környezete is észrevette. Magabiztosabb és céltudatosabb lett.

Megoldások a coaching segítségével

A life coaching sok-sok életterület megannyi problémájának megoldásában segíthet, így például:

  • konfliktuskezelés
  • önismeret
  • idő menedzsment
  • krízis
  • munka-magánélet egyensúly
  • karrier-váltás

A Life coaching időtartama: 60 perc

A Life coaching díja: 15.000 Ft

Csatlakozz az Olajfa Természetgyógyászat VIP csoporthoz!

Adataidat nem adjuk ki senkinek és csakis értékes tartalmakat küldünk ki, mi sem szeretjük az email szemetet!