Az egészséges, harmonikus élet titka

Mi a sikeres és harmonikus élet titka? – Életmódváltás 9 lépésben

Amikor életmódváltásról beszélünk, a legtöbb embernek a szigorú étrend szerinti étkezés, folytonos kalóriaszámlálás és a rendszeres testmozgás napirendbe iktatása jut eszébe. Kevesen gondolnak bele abba, hogy az életmódváltással nemcsak a fittebbé válás, a formás alak elérése lehet a célunk. Hiszen ha változtatni szeretnénk saját magunkon és kitartóan követjük a saját magunk számára kijelölt utat, a lelkünk állapota is változni fog – többet, mint előre gondolnánk.

Tegyünk saját magunkért, lelki harmóniánk eléréséért! Szakemberként az első kérdések, amelyeket felteszek, mindig a következők: Mi az, ami hiányzik az életedből? Mik a céljaid? Milyen az életritmusod? A válaszok segítségével mindenki elindulhat testi és lelki harmónia megtalálásának útján.

A WHO definíciója alapján „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Nem szabad tehát külön kezelni a testi és lelki egészséget, ugyanis a kettő szoros összeköttetésben áll egymással, egyik nem létezik a másik nélkül. A fizikai és lelki jólét együttesen eredményezik az ember egészségét. Erre Marc Lalonde szerint a velünkszületett genetikai tényezőkön kívül a kapott egészségügyi ellátás és a környezeti hatások mellett az életmódunk bír a legnagyobb befolyással.

Az egészségünket befolyásoló tényezők

Ez azt jelenti, hogy testi és lelki egészségünk legnagyobb részben valóban azon múlik, milyen elvek szerint éljük az életünket. Így még magabiztosabban adhatok igazat annak az állításnak, miszerint “minden fejben dől el”. Lássuk, melyek azok a lépések, amelyekkel elindulhatunk az úton a lehető legegészségesebb és legkiegyensúlyozottabb önmagunkért.

 

1. Folyadék

Egészségünkhöz és annak megtartásához elengedhetetlen a folyadék fogyasztás. Fontos, hogy a folyadékot megfelelő mennyiségben és minőségben vigyük be a szervezetünkbe. Testünk 70 százalékának, vérünk 95 százalékának alkotóeleme a víz, nélkülözhetetlen az élethez. A vese, a húgyhólyag erősítése, a megfelelő méregtelenítés hatékony eszköze az említett folyadékbevitel. Naponta minimum 2-3 liter tiszta vizet kell meginni ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön. Ennek egy részét gyógyteával is helyettesíthetjük, de figyelnünk kell, hogy az adott tea milyen hatással van a szervezetünkre (pl. ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedünk, ne fogyasszunk olyan teát, amely további hatásokat fejt ki a vérnyomásunkra).

2. Méregtelenítés

Megoszlanak a vélemények arról, valóban szükség van-e arra, hogy külön figyelmet fordítsunk szervezetünk méregtelenítésére, hiszen kiválasztó szerveink önmaguktól is elvégzik ezt a munkát. Igen, ez igaz, valóban elvégzik. Viszont nem mindegy, milyen hatékonyan tudnak működni. A felhalmozódott salakanyag kitisztítása igenis figyelmet igényel, hiszen ezek az anyagok gátolják a szervezet regenerációját, testünk gyógyulási folyamatait. Ha nem fordítunk figyelmet ennek fontosságára, az olyan káros következményekhez vezethet, mint a csontritkulás vagy a hajhullás.

3. Táplálkozás

Az egyik legfontosabb tényező, amivel nagyon sokat tehetünk az egészségünkért nem más, mint a helyes táplálkozás. Itt nem arról van szó, hogy mindenkinek fitnesz modellnek kell lennie. Nem fogyókúráról vagy szigorú diétáról beszélek. Arról van szó, hogy tudomásul kell vennünk, hogy testünknek szüksége van a megfelelő tápanyagokra ahhoz, hogy egészségesen működhessen. Gondoljunk csak bele: szívünk egy nap alatt akár 100 000 alkalommal is megdobbanhat. Magyarországon a nők születéskor várható élettartama 79, a férfiaké 72 év a KSH legfissebb statisztikája szerint. Ezekkel az adatokkal számolva országunkban egy átlagos egészségi állapottal rendelkező embernek élete során 2 774 000 000, azaz közel hárommilliárd összehúzódást végeznek el csak a szívizmai. Gondoskodnunk kell tehát szerveink tápanyag utánpótlásáról ahhoz, hogy megfelelő működésükkel elláthassák funkcióikat. Az elégtelen táplálkozásnak is megvannak a lelki okai. Az, hogy megtagadjuk saját magunktól az egészséges élet folytatásának legalapvetőbb elemét nem jelent mást, mint hogy nem vagyunk kibékülve saját magunkkal. S mivel nem szeretjük magunkat kellőképpen, nem adjuk meg szervezetünknek azt az odafigyelést, amit valóban érdemelne. Azonban ha gondot fordítunk a megfelelő minőségű és mennyiségű ételek és folyadék elfogyasztására, az már rövid idő elteltével jobb közérzetet eredményez. Nemcsak a testünk, de lelkünk állapota is változásnak indul.

Egyél az egészségedért!

4. Mozgás

Mi az, amit tehetünk még az egészségünk érdekében? Mozogjunk! Mindenki számára létezik az életvitelébe beilleszthető és a fizikumának, kedvteléseinek megfelelő mozgásforma. Kezdhetünk akár heti két-háromszori alkalommal félórás sétával is. A sport kívül-belül építő hatással van ránk. Az újabb és újabb mérföldkövek elérése és az, hogy tükörbe is egyre magabiztosabban nézhetünk, építő jelleggel hat az önbizalomra. Nem is említve azt, hogy a mozgás a sok betegség legfőbb lelki okaként emlegethető stressz levezetésének legegészségesebb és egyik leghatékonyabb módszere.

5. Alvás

Habár aludni mindenki szeret, a minőségi alvás valódi kihívást jelenthet azoknak, akik szeretik két végén égetni a gyertyát. Akik otthon is, akár éjszakába nyúlóan dolgoznak munka után, akik szeretik a nagy bulikat, valamint azoknak, akiknek felborult a bioritmusuk és késő éjjel alszanak el, de reggel később is ébrednek. A legtöbben nem gondolnak bele abba, hogy a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak akár már rövidtávon is káros egészségügyi következményei lehetnek. Arról már biztosan sok mindenki hallott, hogy egyes háborús területeken alvásmegvonással próbálták vallomásra bírni a hadifoglyokat. Ebbe sokan bele is haltak. Ez nem csoda, hiszen az alvás elengedhetetlen eleme az egészségmegőrzésnek. Az agyunk ilyenkor dolgozza fel a napi eseményeket és létfontosságú szerveink is ilyenkor végzik el munkájuk oroszlánrészét.

6. Pihenés, kikapcsolódás, relaxáció, meditáció

Ezen a ponton olyan új elemeket hozunk be az életünkbe, amelyek még inkább hozzájárulnak belső harmóniánk kialakításához. Mi a különbség a pihenés, a kikapcsolódás, a relaxáció és a meditáció között?

  • A pihenést a fizikai fáradtság ellensúlyozására tesszük, ugyanis előfordul, hogy annyira kizsigereljük testünket, hogy az éjszakai alvás alkalmával nem sikerül teljes mértékben regenerálnunk a szervezetünket.
  • A kikapcsolódás az a folyamat, amikor a szellemi terhelést pihenjük ki. Az agyunkat egészen más impulzusok érik ilyenkor, mint általában.
  • A relaxáció fogalma a teljes testi és szellemi ellazulást eredményező módszereket foglalja magába. Ezek a módszerek arra irányulnak, hogy megszüntessék a szorongás testi és lelki tüneteit.
  • A meditáció rendszerint olyan lelkiállapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése.

Ezeket a módszereket lehetőség szerint, de mindenképpen rendszerességre törekedve illesszük be a mindennapjainkba.

Út a harmonikus élet felé - relaxáció

7. Pozitív gondolkodás

Az, hogy képessé válunk időt és energiát fordítani a fent említett dolgok megtételére azt jelenti, hogy már sokkal tudatosabban éljük mindennapjainkat. Ekkor már talán könnyebben koncentrálunk arra, ami a leghatásosabb gyógyírként szolgál minden fizikai és lelki betegségünkre: a pozitív gondolkodásra. Ez egy nagyon komplex dolog, azonban ha valaki rátalál erre az útra, nem képes többé másként élni az életét. Ezzel szellemi és lelki szinten is egy új szintre emeljük az életünk minőségét. Ezen a ponton lehet a legnagyobb szükségünk a külső szemlélő segítségére, aki lehet akár közeli barát, akár szakember. Ha megtanuljuk más megközelítésből szemlélni az életünkben jelen lévő dolgokat és felismerjük, hogy mi magunk alakítjuk a saját életünket, rájövünk arra, hogy mindig van más választásunk. Ha a külső környezeti tényezőkön olykor nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk változtatni, akkor is látnunk kell, hogy ha mi magunk változunk, a környezetünk is változásnak indul. A pillanatnyi nehézségeink és erősségeink elemzése, majd a feladatok megoldása után már rutint szerzünk abban, hogy minden új konfliktust, nehézséget úgy tekintünk, mint egy megoldandó feladatot, ami megerősít minket, belső erőt, önbizalmat épít, és erősíti a láthatatlan védelmi rendszerünket, amit már egyre kevesebben és egyre kevésbé próbálnak meg áttörni, megsérteni, rombolni.

8. Függőségek elhagyása – szabad élet

Nagyon nehéz olyan embert találni, akinek nincs semmilyen függősége. A függőségek szenvedélybetegségek, valamilyen dologhoz való kényszeres ragaszkodásunkat jelentik. Ez hátrányosan hat saját és a környezetünkben élő emberek életére is. Függőségek kialakulhatnak bizonyos kémiai szerek, mint az alkohol vagy a nikotin iránt. Megjelenhetnek viselkedési függőségek is, mint a kényszerbetegségek (pl. kleptománia), evési zavarok, szexfüggőség, kapcsolatfüggőség, játékszenvedély, de akár a munka vagy a testedzés iránt is függővé válhatunk. Sajnos manapság már a fiatalabb generáció is a digitális eszközök súlyos addikciójában éli mindennapjait. Az ilyen, okostelefonhoz, televízióhoz fűződő függőségek a tudatosság magasabb szintre emelésével viszonylag könnyen elhagyhatók. Azonban az erősebb függőségek gyakran olyan (pl. agyban vagy idegrendszerben bekövetkező) elváltozásokhoz vezethetnek, amelyek külső, szakemberi segítség bevonását igényelhetik. Ha felismertük saját függőségünket és eldöntöttük, hogy változtatni szeretnénk, a legnehezebb lépést már meg is tettük. Ha pusztán a pozitív gondolkodás segítségével kialakított akaraterő nem bizonyul elégnek, igénybe vehetünk pszichológiai, kineziológiai, Access Bars kezeléseket, ezek hatékonyságát fokozhatjuk Bach cseppekkel vagy csoportos tréningekkel.

9. Környezetvédelem

Ez a lépés akár a 8+1-es sorszámot is kaphatná, ugyanis ha megfogalmazódik bennünk az a gondolat, hogy önzetlenül szeretnénk segíteni másokon, azt jelenti, hogy mi magunk jól vagyunk, figyelmet szeretnénk fordítani a segítségnyújtásra is. Utolsó lépésként azért a környezetvédelemre szeretném felhívni a figyelmet, mert fontos, hogy tudatos lépéseinkkel egy olyan célt szolgáljunk, amely jelentős befolyással bír saját egészségünk mellett a többi jelenben és jövőben élő ember egészségi állapotára (emlékezzünk csak vissza az írásom elején bemutatott ábrára, ahol kiemeltem, hogy a Lalonde-riport szerint a környezeti hatások 19%-os súllyal vannak jelen az emberek egészségügyi állapotát meghatározó tényezők között). Tudatos életmódot folytatva pedig mindenkit jó érzéssel tölt el, ha tudatosságával nemcsak saját jólétét, de egy magasabb célt is szolgálhat.

Fel kell hogy fedezzük: attól a nulladik lépéstől kezdve, hogy megfogalmazódott bennünk, hogy testi és lelki egészségünk érdekében szeretnénk tudatosabban élni az életünket egészen addig a pontig, amikor már nemcsak a saját jólétünkre figyelünk, minden mozzanatban van egy közös: a szeretet. Menj végig ezen az úton, fektess energiát a lépésekbe és legyél Te is olyan ember, aki őszintén elmondhatja, hogy szereti magát!

Ezt jelenti életmódot váltani.