Méregtelenítés, salaktalanítás

Mit jelent a méregtelenítés?

Annyiszor hallottuk már ezt a kifejezést és sokszor negatív felhangot kapott. Sokan mondják, hogy nem lehet a szervezetet méregteleníteni, és felesleges is, mert vannak kiválasztó szerveink, amik ezt a munkát elvégzik.
Igen, ez igaz. Vannak kiválasztó szerveink és nagyon sokat dolgoznak. Az anyagcsere mindenkinél működik. Valamilyen szinten…

Ilyen kiválasztó szervek a máj, a vese, a bőr, az emésztőrendszer, és a tüdő. A szervezetünkben azonban folyamatosan rakódnak le a salakanyagok, amelyeket ezek a kiválasztó szervek nem tudnak maradéktalanul kiüríteni a testünkből. Ezért a méregtelenítés a kiegyensúlyozott, harmonikus életmód elengedhetetlen része.

Mi az a salakanyag?

A szervezetünkben vannak haszontalan, idegen vagy túlzott mennyiségben jelen lévő belső vagy külső eredetű molekulák, és azok anyagcsere termékei. Ezek korlátozzák, akadályozzák szervezetünk regenerációját, gyógyulási folyamatainak eredményességét.

A salakanyagok nagy többsége savas kémhatású. A savas salakanyagok a szervezetben olyan folyamatokat indítanak el, amelyek következménye pl. csontritkulás és hajhullás. Salakanyagok képződhetnek káros lebontási folyamatok következtében (erjedés, rothadás), de természetesen az élettani folyamatokban és anyagcserében is. Azonban kívülről is juttatunk be a szervezetünkbe toxikus, kémiai és felesleges anyagokat, pl. alkohol, nikotin, színezékek, ízfokozó, tartósítószerek, gyógyszer, levegőből beszívott káros anyagok, vegyszerek, arzén, cián, ólom, műanyagok, elektro-szmog, stb.

A mérgező anyagok támadáspontjuk szerint lehetnek hemotoxikus (vérre), cytotoxikus (sejtre), immunotoxikus (védekezőrendszerre), neurotoxikus (idegrendszerre) illetve cancerogén, azaz rákkeltő anyagok.
Napjainkban a bevitt méreganyagok mennyiségével akkora feladatot állítunk a szervezetünk elé, hogy az is csoda, hogy mással is tud foglalkozni a méreganyagok kiválasztásán és kiürítésén kívül. És az is biztos, hogy nem sikerül mindet kiüríteni.

A méregtelenítő eljárásoknak az a célja, hogy segítségükkel tehermentesítsük a szervezetet és segítsük a kiválasztó rendszer működését. Ezáltal a szervezet öngyógyító mechanizmusai megerősödésével megelőzzük a betegség kialakulását, illetve javítjuk gyógyulási esélyeinket.

Tehát a méregtelenítés folyamán leginkább arra törekszünk, hogy ne vigyünk be újabb méreganyagot a szervezetünkbe, és néhány természetes anyag, és módszer segítségével ki tudjuk vezetni a bentrekedt méreganyagokat, salakanyagokat. A testi méregtelenítés célja testünk lehető legnagyobb mértékű megtisztítása a káros, számunkra felesleges anyagoktól.

Hogy méregtelenítsünk?

Méregtelenítés bőrön keresztül

Izzasztással, szaunával, gyógyfürdővel méregteleníthetünk a bőrünkön keresztül. A bőr a határ a testünk és a környezet között. Hő hatására a bőr pólusai kitágulnak, a test belső folyadéktartalmával véd a felhevülés ellen, tehát izzadunk. Ezzel vizet veszítünk, méregtelenítünk. A gyógyfürdőnél nem csak méregtelenítés zajlik, hanem a víz ásványi anyag tartalmának gyógyító hatása is működésbe lép.

Méregtelenítés a bélrendszeren keresztül

Az emésztés az anyagcsere fontos folyamata. A felesleges, számunkra haszontalan anyagokat a májon, a vesén keresztül semlegesítjük, és széklet vagy vizelet formájában kiválasztjuk. Kiválasztást serkentik a különböző diéták, böjtkúrák, hashajtás, beöntés.

Táplálkozásunkkal úgy segíthetjük szervezetünk méregtelenítését, hogy

  • nem tartalmaz adalékanyagot, színezéket, tartósítószert,
  • sok antioxidánst tartalmaz, amelyek a kedvezőtlen szabadgyököket semlegesítik. Az antioxidánsok szintjét
  • növelhetjük szelén, cink bevitelével, A, E, C-vitamin tartalmú táplálék bevitelével, pl. paprika, brokkoli, sárgarépa, spenót, sárgabarack, csipkebogyó.
  • bőséges folyadékot biztosít,
  • olyan növényeket tartalmaz, amelyek fokozzák a kiválasztást, pl. articsóka, alma, káposzta, aszalt szilva. Az emésztést elősegítik különféle fűszernövények is, pl. menta, kapor, torma, köménymag, stb.
  • rosttartalmú ételekkel tisztítjuk a bélfalakat.

Összességében egyszerűbb, könnyebb, kímélőbb táplálék, egyfajta diéta.

A léböjtkúrák nem ajánlottak: növésben lévő kor, súlyos szervi betegség, időskor, előrehaladott érrendszeri betegség, krónikus májbetegség, anorexia nervosa, bulimia, esetében, valamint ha a kezelőorvos ezt nem javasolja.

Mit tapasztalhatunk a méregtelenítés során?

  • Az első 1-2 nap folyamán szokatlan a szervezet számára, hogy nem a szokásos dózisban kapja a tápanyagot, ezért néha fejfájás, estefelé fáradtságérzés tapasztalható. Lehet gyenge hasmenés, lehet a vizelet is kicsit zavarosabb.
  • A 3. naptól egyre könnyebbnek érezzük magunkat, és kevésbé érezzük kevésnek a kiszabott mennyiséget.
  • A 4-5. napon a bőr tapintása is megváltozik, teltebb, selymesebb.
  • A kúra végén légy magadra nagyon büszke, mert nagyon nagy dolgot tettél magadért. Emellett megtapasztaltad, hogy mekkora akaraterővel rendelkezel és a tudatosság egy újabb fokára léptél.

Hogyan méregtelenítsünk?

Vannak könnyebben kivitelezhető és nehéz, nagy akaraterőt kívánó méregtelenítési módzserek. Én azt javaslom, hogy kezdj egy néhány napos könnyebben kivitelezhető kúrával. Ez sikerélményt ad, megtapasztalod a pozitív hatásokat, és valóban hatékonyan segít a szervezeted működésének megkönnyítésében. Ha már belejöttél, akkor jöhetnek a hosszabb kúrák is.

Az egyik legfontosabb eleme a méregtelenítésnek, hogy sok tiszta vizet kell inni, akár 3-4 litert is egy nap. Miért is kell ez? Mert a méreganyag kivezetéséhez víz kell. Akár a bőrön keresztül, akár a széklettel vagy vizelettel távozik a méreganyag, szükséges hozzá sok víz. Amennyiben nem iszunk eleget, a kioldódott méreganyag valahol újra lerakódik a szervezetben, nem tudunk megszabadulni tőle. Természetesen méregtelenítéskor nem ihatunk alkoholt, csökkenteni vagy teljesen elhagyni ajánlott a koffein és nikotin fogyasztását.

A méreganyagok szeretnek a zsírsejtek közé bújni. A kúra közben, miután kevés kalóriát fogyasztunk, a szervezetünk a lerakódott zsírt kezdi el bontani. Eközben kiszabadulnak a méreganyagok is közülük. Ezek kijutásához is sok vizet kell fogyasztani, masszázzsal, szaunával fokozhatjuk a hatást.

Töltsd le a méregtelenítő programot, amelyben 3 és 5 napos méregtelenítő kúrák közül választhatsz!

méregtelenítő program

Letöltöm a programot

 

Bármelyik típust is választod, sok sikert, kitartást kívánok!