Öngyógyítás vs gyógyszerek

A szervezeted működése

Képzelj el egy hatalmas várost, benne városrészekkel, ahol üzemek, boltok, emberek, utak, közlekedési eszközök vannak. Egy jól működő nagyvárosban valamennyi résztvevő tudja a feladatát, és a tőle telhető legjobb módon teszi a dolgát. Ezáltal zökkenőmentesen működik minden. Ha valahol mégis adódik valami nehézség, elakadás, fennakadás, akkor érkezik a segítség, és újra zavartalan az élet. Gondolkodtál már azon, hogy a Te szervezeted is egy jól működő öngyógyító képességgel rendelkező hatalmas metropolisz?

A szerveid, testrészeid a városrészek, és benne az emberek, a közlekedési eszközök a sejtjeid. Az utak pedig az érrendszer, a nyirokrendszer, az idegrendszer. Elképzelhetetlenül sok apró sejt, molekula alkotja a testünket. Ezek a sejtek külön-külön egyenként működnek, szükségük van táplálékra, oxigénre, és van anyagcseréjük. A testünkben öngyógyítás zajlik folyamatosan. Születnek, és elpusztulnak, időszakosan így cserélődnek, építik a testünket, a fizikai létünk alapját.

A következő cikkeimben részletesen fogom elétek tárni, hogy a szervrendszereink az optimális működése milyen feltételek mellett tud megvalósulni.

Egészség – betegség, öngyógyítás

A WHO definíciója alapján „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.”

Tehát az egészség egy összetett állapot, harmonikus működés testi és lelki szinten egyaránt.

Az előző gondolatmenethez kapcsolódva most elsősorban tekintsük át a harmonikus testi működés meglétének jeleit. Ilyen pl. a jó közérzet, az energikusság, a fájdalom-mentesség, a mozgékonyság és rugalmasság. Ezt a felsorolást mindenki egészítse ki gondolatban azokkal a gondolatokkal, amelyek szerint egészségesnek érzi magát.

Mit jelent ezek alapján a betegség?

Véleményem szerint, – melyet alátámaszt nagyon sok alternatív gyógyászatban és/vagy hagyományos orvoslásban is kiemelkedő eredményeket elérő szakember véleménye – nincs betegség. Valójában, amit betegségként élünk meg, az a harmónia hiánya. Azaz felborul a testünk működésének harmóniája, ritmusa, és ezt érzékeljük tünetek formájában. Ilyen a fájdalom, a rossz közérzet, a rosszul létek, a szervi elváltozások megjelenése, stb.

Mi okozhatja a harmónia kibillenését?

Térjünk vissza az első bekezdésre, a testünk működésére.

Amikor arról írtam, hogy egy nagyváros működése zavartalan, akkor mindenki előtt megjelent egy kép, vagy film, amelyben emberek dolgoznak, járművek róják az utakat, a boltok feltöltve áruval, stb.

Ez átfordítva a testünk működésére azt jelenti, hogy a sejtek zavartalan működéséhez táplálékra, vízre, oxigénre, fehérjére, szénhidrátra, zsírokra, ásványi anyagokra, vitaminokra, nyomelemekre van szükség. Ezt kiegészíteném még azzal, hogy a rendszeres mozgás és a pihenés, alvás mennyisége és minősége is ugyanolyan fontossággal bír az optimális működés szempontjából, mind ezek nélkülözhetetlenek a testünkben zajló regeneráló, öngyógyító folyamatokhoz.

A te tested megkapja, ami regenerálódásához szükséges?

Összefoglalva, az egészség fenntartásához szükség van arra, hogy a működéshez szükséges anyagokat bevigyük a szervezetünkbe. Erről sokszor megfeledkezünk. Ezzel szemben pl. az autónk működéséhez szükséges üzemanyag, olaj, ablakmosó folyadék és egyéb feltételeket alapvetőnek érezzük. Ez talán több mint érdekes…

Maradjunk az autónknál, mint példa. Ha az autónkban elromlik pl. a jobb oldali féklámpa, akkor csak azt cseréljük ki, azaz pótoljuk, ami nem működik már. Tehát nem próbálunk meg a motorba önteni valamit, amitől azt várjuk, hogy majd végigmegy az autónk összes részén, észreveszi, hol a hiba, és kijavítja ott, de csakis ott a hibát. De még csak nem is takarjuk le a féklámpát valamivel, hogy ne látszódjék, hogy elromlott.

A testünkkel ezt tesszük, amikor gyógyszert veszünk be, ahelyett hogy segítenénk az öngyógyításban. Lenyelünk egy tablettát, amitől elvárjuk, hogy hasson pl. a fejfájásunkra, tehát az a tabletta feladata, hogy szüntesse meg a fejfájást.

Tabletta be, majd az a gyomorban oldódik, felszívódik, majd a vérkeringésünk elviszi a hatóanyagot valahová, ami kikapcsolja a fájdalomérző receptorokat. De ugyanez a helyzet, amikor beveszünk egy izomlazító tablettát, amitől várjuk, hogy a derékfájdalmat szüntesse meg. Tabletta be, gyomor, felszívódás, vérkeringés, és a testünk összes izmára hatva lazítja az izmokat. Igen, az összes izmot, a szívizmot is beleértve.

Ne hagyd figyelmen kívül a tested jelzéseit!

Megszűnik a fájdalom? Igen. Megszűnik a fájdalmat kiváltó ok, amit a harmónia megbillenéséhez vezetett? Nem. Egyéb szerveinket is érintette a hatóanyag, ami a gyógyszerben volt? Igen. Na, akkor gondolkodjunk…

Ha az autónkban használt legjobb minőségű fékolajat nem csak a fékrendszerbe töltjük, hanem pl. a váltóba, vagy az akkumulátorba is töltjük, akkor mi fog történni?

Szerintem az autó esetében ez mindenki számára nagyon egyértelmű. De a saját testünk működésénél nem biztos, hogy tudjuk-e mint teszünk, amikor gyógyszerrel csillapítjuk a tünetet. Természetesen indokolt esetben elengedhetetlen a hatóanyag tartalmú szerekkel való kezelés a gyógyulás érdekében, ez nem kétséges. De csak indokolt esetben.

Akkor mit tegyek, ha tünetet észlelek?

Vedd észre, hogy a szervezeted segítséget kér. Nem azt kéri, hogy nyomd el a jelzést és menj tovább ugyanazon az úton, hanem azt jelzi, hogy változtatni kell. Segítséget kér a meggyengült terület erősítésében fizikai, lelki és szellemi síkon egyaránt, hogy meggyógyíthassa önmagát.

Állj meg néhány percre és gondolkodj el azon, hogy a pillanatnyi feladatod a fontosabb vagy a hosszú és jó minőségű életed? Mert ha az utóbbi fontos, akkor az apróbb jeleket is korrigálod, és nem alakulhatnak ki krónikus betegségek. A sok éven keresztül elnyomott tünetek egyre erősebb és egyre nagyobb jelzéseket produkálnak, így kérik, hogy segíts magadon végre. Aztán amikor a szerveid már nem tudják a munkájukat végezni, mert Te nem adtad meg nekik az elegendő figyelmet, azaz a tápanyagokat, a folyadékot, az alvást vagy a mozgást, akkor egy időre parkoló pályára állítanak Téged. Ha szerencsés vagy, akkor még kapsz lehetőséget a javításra és segíthetsz a testednek, hogy beindíthassa az öngyógyító mechanizmusait.

A tünetek megjelenését ne elnyomd, hanem erősítsd a gyenge szervet vagy szervrendszert, hogy az a saját öngyógyító folyamatát el tudja kezdeni, majd véghez tudja vinni. Ebben segíteni fogja az egész szervezeted, mert mindig oda csoportosítja a tápanyagokat, az energiát, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A te dolgod annyi, hogy figyeld magad, pihenj, táplálkozz megfelelően, és csak akkor avatkozz be hatóanyag tartalmú szerekkel, amikor arra igazán szükség van. Lehetőség szerint előbb a gyógynövény-tartalmú szereket, vagy a gyógynövényből készült teákat, tinktúrákat, kivonatokat alkalmazd, és csak a legvégső esetben a gyógyszert.

Megelőzés – meridián diagnosztikaéletmód tanácsadás

Összefoglalva az eddigieket, azt tanácsolom, hogy figyelj magadra, tegyél magadért.

Helyes életmód mellett is adódhatnak gondok a szervezet működésében, mert a környezeti ártalmak hatásait nem tudjuk teljes egészében meggátolni. De tudunk erősíteni pl. a máj, a vese, a nyirokrendszer működésén, hogy könnyebben tudja kiválasztani a méreganyagokat, és a szervezetből kivezetni. Vagy az antioxidáns anyagok bevitelével a szervezet védekezőképességét erősíthetjük és a test meggyógyíthatja önmagát.

A nyugati orvoslásban a prevenció általában kimerül abban, hogy szűrővizsgálatokat ajánlanak. Véleményem szerint a szűrővizsgálatokon kimutatható elváltozások már igen komoly egyensúlytalanságot jeleznek, amit néhány tünet már megelőzhetett, csak nem figyeltünk magunkra eléggé. Ezzel szemben a különböző állapotfelmérő módszerekkel már a tünetek megjelenése előtt láthatjuk a túlműködés vagy alulműködés mértékét, és ennek megfelelően, az életmódunk változtatásával javíthatunk az állapotunkon, így elkerülhető a tünetek megjelenése. Az általam használt meridián diagnosztika a kínai gyógyászat alappilléreit, a meridián pályákat vizsgálja. Néhány perc alatt feltérképezhető az egész szervezet működésének térképe.

Helyes életmód – megelőzés – állapotfelmérés – a szervezet erősítése – hosszú, tartalmas, minőségi élet.