Tudatos táplálkozás

5 dolog, amit el kell hagynod a táplálkozásodból

A táplálkozás kérdése nem csak akkor fontos, ha a strandidő közeledtével jól szeretnénk kinézni a fürdőruhánkban. A helyes, változatos, kiegyensúlyozott étkezésre leginkább az egészségünk miatt van szükség. Bizony gyakran nem gondolunk arra, hogy mi magunk vagyunk a felelősök azért, ha gyomorbántalmakkal, fáradékonysággal, rossz közérzettel, koncentrációs zavarokkal küzdünk a mindennapokban. Szervezetünk zavartalan működését csak a megfelelő tápanyagok biztosíthatják. De nemcsak az egészséges ételek beiktatása, hanem az egészségtelenek kiiktatása is fontos. Vannak olyan élelmiszernek látszó dolgok, összetevők, hozzáadott anyagok, adalékok, amiknek fogyasztását mellőznie kell annak, aki törekszik a tudatosságra és hosszú, egészséges életet szeretne élni.

Lássuk, mik azok a dolgok, amelyeket mindenképp el kell hagyni az étkezésünkből!

 

Ízfokozók - tudatos táplálkozás

1. Ízfokozók

A nátrium-glutamát, azaz hétköznapi nevén ízfokozó egy olyan vegyület, ami az ételben fejti ki hatását, nem az ételek ízét emeli ki, hanem az agyban, az idegpályákon dolgozik. Tehát te úgy gondolod, hogy úgy érzed, hogy az étel finom, pedig valójában nem az ételek ízét, hanem a Te érzékeidet befolyásolja. Érzéki csalódást okoz. Ha erősen akarunk fogalmazni, akár tudatmódosító anyagnak is nevezhetnénk. A függőség nagyon hamar kialakulhat a főleg gyorséttermi ételekben és előgyártott ételekben (pl. chipsben) előforduló ízfokozók iránt. Ennek veszélye abban rejlik, hogy következtében az eredeti ízeket már nem érzed elég finomnak, elég intenzívnek. Néhány hét ízfokozó mentes étkezés után újra érezni fogod az ételek valódi ízét, és az ízfokozós ételek már egyenesen „műnek” fognak tűnni.

 

Cukor - tudatos táplálkozás

2. Cukor

A cukor egyesek szerint a fehér halál. Tulajdonképpen a finomított, fehér cukor teljesen üres kalória, a szervezetnek semmi szüksége nincs rá. Az energiapótláshoz szükséges cukormennyiséget testünk megkapja a gyümölcsökből, zöldségekből, a tejtermékekből. Még ezeknek a mértékét is figyelni kell, mert a fruktóz és a laktóz is hizlal, raktározódik, ha túlzásba visszük. A sütik, fagyi, csoki és egyéb édesség cukortartalma üres és felesleges kalória a szervezetnek, amit elraktároz. Az elraktározott cukor pedig nagyon hosszú és a szervezet számára fárasztó folyamattal zsírrá alakul. És van egy rossz hírem: a méreganyagok zsírban raktározódnak, ami felelőssé tehető például a narancsbőr kialakulásáért vagy egyes szerveink elégtelen működéséért.

 

Olaj - étolaj vagy hidegen sajtolt olaj?

3. Finomított olaj

Finomított növényi olaj és az ebből készült hidrogénezett margarin fogyasztását lehetőség szerint teljesen ki kellene iktatni az étkezésünkből. A finomított olajok előállítása során ugyanis egy kémiai labor teljes arzenálját bevetik annak érdekében, hogy sikerüljön még plusz 20% extra olajat kinyerni a magból, amit korábban a takarmányba kevertek. Ahogy mondani is szoktuk: nem minden arany, ami fénylik: ahhoz, hogy az olaj teljesen homogén, aranyszínű, szagtalan, apró növényi daraboktól mentes legyen, számos kémiai anyag használatával végrehajtott folyamaton megy keresztül. Ennek következtében az étolaj pont arra jó, hogy olajozottá tegye az utunkat számos betegség és az elhízás felé.

Mit használjunk étolaj helyett?

Míg az étolaj esetén a magokban található olajat extrakcióval nyerik ki, amely során oldószert adnak az olajhoz, így kémiailag is kezelve lesz, a hidegen sajtolt olajok elkészítésekor semmilyen vegyi anyag nem kerül felhasználásra. Előállításuk során nem alkalmaznak olyan kémiai kezelést, amely roncsoló hatást fejt ki azok vitamin- és ásványi anyag tartalmára. Ennek következtében az emberi szervezet számára is hasznos a fogyasztásuk.

 

Mit tesz a szervezettel a finomított liszt?

4. Finomított liszt

Mindennapi étkezésünk során nagyon nehéz elkerülni a lisztfogyasztást, de nem mindegy, hogy ezt a lisztet finomított vagy teljes kiőrlésű formában visszük be a szervezetünkbe. Mi a különbség a kettő között? A finomlisztet – ahogy a neve is mutatja – teljesen finomra őrlik, amelynek következtében elvész az alapanyagul szolgáló gabonák tápanyagtartalma. A finomított lisztből készült ételek fogyasztása során nem a hasznos, magas rosttartalommal rendelkező szénhidrátokat adjuk a szervezetünknek, hanem olyanokat, amelyek – csökkent rosttartalmuk miatt – nagymértékű fogyasztásuk esetén az emésztés lelassulásáért, a vércukorszint hirtelen ingadozásáért, az elhízásért, rosszabb esetben cukorbetegség kialakulásáért is felelőssé tehetők. A búza finomliszt helyett alapanyagként válasszuk a már korábban említett teljes kiőrlésű lisztet, vagy más gabonákból, pl. zabból, tönkölybúzából, kölesből készült liszteket.

 

Rendszeres étkezéssel az egészségért

5. Rendszertelenség

Bizony-bizony, nemcsak az számít, mit eszünk, de az is, hogy milyen rendszert alakítunk ki az étkezéseinkben. A napi elfogyasztott étel mennyiséget minimum 3, de inkább 5 étkezésre elosztva érdemes elosztani. Mi történik ellenkező esetben? Ha nem eszünk egész nap, majd este felfaljuk a hűtő tartalmának felét azzal az indokkal, hogy ugyan, hiszen egész nap nem ettem semmit, igenis rosszat teszünk saját testünkkel. Ennek következménye az evés után bekövetkezett “kajakóma”, a fáradékonyság és az elhízás, hiszen a szervezet egész nap éhezik, majd mikor táplálékhoz jut, hirtelen rohamléptekben kezd el raktározni.

Az étkezésünk megreformálása nagy kihívást jelenthet. Aki ahhoz szokott hozzá, hogy kakaós csigát eszik majonézes sült krumplival, annak bizony nehéz lehet a változtatás. De mindenképpen megéri! Nem arról van szó, hogy ezután soha nem ehetünk a kedvenc csokinkból, de nagyon fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a táplálkozásban is úgy, ahogy az életünk többi területén. Fel kell tennünk magunknak a kérdést: mi a fontosabb? A pillanatnyi élvezet, vagy az, hogy hosszú távon jól érezzük magunkat a bőrünkben, energikusak és egészségesek legyünk?