A boldogtalanság nem a boldogság hiánya

Néhány elgondolkodtató kérdés megválaszolásával közelebb kerülhetsz a saját boldogságodhoz. Kérlek, hogy a kérdések után adj magadnak időt, gondolkodj, és csak utána olvass tovább!

A BOLDOGSÁG egy olyan kifejezés, miről mindenkinek más jut az eszébe. Az adott élethelyzet, tapasztalatok miatt ez gyakran változik.

Kérdések:

Neked mit jelent a boldogság?

Boldog vagy most? Boldogtalan vagy most? Ha nem vagy boldog, mitől lennél az? Mi tenne boldoggá?

Az ember alapvetően boldogságra született. És ehhez mindenkinek minden adottsága meg is van. A boldogság érzés mindenkinek más és más. De ami mindenkiben közös, hogy ez egy igen erős pozitív érzelem, amire vágyunk. Ez az érzelem teszi az életünket széppé, tartalmassá. Tulajdonképpen az egész életünk arról szól, hogy keressük, sőt talán hajszoljuk a boldogságot.

A fenti kérdés folytatására egy újabb kérdés:

Valóban a Te vágyaidat fogalmaztad meg?

Egyáltalán meg tudtad fogalmazni, hogy mi is tenne boldoggá?

Nagyon sok hatásnak vagyunk kitéve, kezdve reklámok és a közösségi média hatásaival, majd ezt kibővíthetjük szűkebb és tágabb környezetünk pressziójával. Ezek a hatások olyan mértékben gyakorolnak ránk nyomást, hogy néha már azt gondoljuk, hogy az a nagyobb ház, az a 15. pár cipő, az a méregdrága nyaralás, az tényleg a mi vágyunk, és ha teljesül, akkor boldogok leszünk. Ezekért az anyagi jellegű vágyainkért nagyon-nagyon sokat dolgozunk, ami nagyon-nagyon sok szorongást okoz az életünk többi terültén való „alulteljesítés” miatt. Hányszor hallom, hogy nincs időm pl. a szüleimre, a gyerekemre, a sportra, az alvásra, és sorolhatnám.

Majd megszerezzük ezeket a „dolgokat” és boldogok vagyunk. DE MEDDIG?

Kérdés:

Mennyi időre ad örömöt pl. az új cipő? Vagy mennyi ideig érzed magad boldognak a nyaralás után? És a nyaralás valódi boldogságot okozott neked, vagy „csak” örültél annak, hogy szabadságon vagy?

A jóllét és az anyagi biztonság csak rövid ideig tudja megadni a boldogság-érzést, ezek nem képesek megadni érzelmi kielégülést, ami maga a boldogság. Mert amikor megszereztük, legjobb esetben megállunk egy kicsit, hozzászokunk, majd azon gondolkodunk, hogyan lehetne ezt még überelni.

Mi az ami valóban boldoggá tesz?

Kérdés:

Mikor tettél utoljára valami olyat, ami a SAJÁT boldogságodat szolgálta? Ami a Te belsődből fakadó vágyból született?

Azért tettem fel ezt a kérést, mert szorosan ide kapcsolódik valami, amit megfelelési kényszernek nevezünk. Ebben az esetben (nagyon-nagyon gyakran) a környezetünk által megfogalmazott túlzott elvárások elnyomják a mi saját belső hangunkat. Annyira nem vagyunk tisztában a saját erősségeinkkel, erényeinkkel, hogy a bármit megteszünk a környezetünk elismeréséért, szeretetéért, akár lemondok magamról, a saját személyiségemről is.

A TE életedet éled?

Amikor megfogalmazódik a vágy, akkor a megfelelési kényszer miatt azt átengedjük egy szűrőn, és megvizsgáljuk, hogy ki és mit szólna hozzá, elfogadnák-e, hogy mit szeretnék, stb. Sokszor le is mondunk a belső vágyról, és csak annyit mondunk, „Ó, nem is annyira fontos ez nekem”, és haladunk tovább az életünk útján. Amennyiben sok ilyen lemondás van az életünkben, talán már nem is a saját életünket éljük, hanem a környezetünkét. Észrevétlenül.

Ezáltal alakulhat ki a boldogtalanság, ami nem csak a boldogság hiánya, hanem még valami plusz, valami mélyről jövő fájdalom érzése is, mely szenvedést okoz.