Életmód tanácsadás Debrecen

Egészség-tudatosság program

Ez a szolgáltatásom online is elérhető: időpontkérés: +36 30 303 7639

Egy jól beállított életmóddal nagyon sok betegség megelőzhető, mert az embert testi-lelki-szellemi szinten megerősíti. Miért fontos az, hogy ne csak az jelentse számunkra az egészséget, hogy kicsit jobban odafigyelünk a táplálkozásunkra és eljárunk sportolni? Azért, mert az egészség alatt nem csak a fizikai egészséget értjük.

Egészség tudatosság Debrecen

Mit foglal magában az egészség-tudatosság program?

A WHO definíciója alapján „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Nem szabad tehát külön kezelni a testi és lelki egészséget, ugyanis a kettő szoros összeköttetésben áll egymással, egyik nem létezik a másik nélkül. A fizikai és lelki jólét együttesen eredményezik az ember egészségét. Erre a velünk született genetikai tényezőkön kívül a kapott egészségügyi ellátás és a környezeti hatások mellett az életmódunk bír a legnagyobb befolyással.

Ez azt jelenti, hogy testi és lelki egészségünk legnagyobb részben valóban azon múlik, milyen elvek szerint éljük az életünket. Így magabiztosan adhatok igazat annak az állításnak, miszerint “minden fejben dől el”.

Hogy mutatkozik meg a gyakorlatban ez az egész? Mondok egy példát. Nemrég összefutottam egy barátnőmmel, aki teljes meglepődöttséggel mesélte, mit tapasztalt az azelőtt pár nappal megrendezett 30 éves általános iskolai osztálytalálkozóján. Azt mondta, úgy érezte, mintha nem is egy generációba tartoznának az egybegyűlt emberek – pedig csak néhány hét-hónap korbeli eltérés volt közöttük. Egyeseken már az érkezésükkor is jól látszott, hogy fájnak a tagjaik, alig bírnak kiszállni az autóból. Mikor ők sztoriztak, a beszélgetés is arról folyt, kinek milyen gyógyszereket kell szednie, hogy folyton mennyire fáradtak, és hogy már most alig várják a nyugdíjas kort, de az még messze van. Aztán tovább adták a szót egy másik volt osztálytársnak, aki már ránézésre is legalább 10-15 évvel fiatalabbnak tűnt. Ő elmondta, hogy köszöni szépen, igen is jól van. Még mindig boldog házasságban él, a gyerekek egyetemre járnak és most indítja be a második vállalkozását. Életének akármelyik területéről beszélt, azt igazi szenvedéllyel tette. Aztán újabb diskurzusok kezdődtek arról, ki milyen típusú vérnyomáscsökkentőt szed, majd egy következő osztálytárs elújságolta, hogy jövő héten maratoni táv lefutására készül – az évben már harmadszor fogja teljesíteni ezt a kihívást. A barátnőm pedig egész este azon gondolkozott, hogy lehet az, hogy ennyire egyik osztálytársánál tíz évvel fiatalabbnak, míg a másiknál tíz évvel idősebbnek érezte magát. Hiszen ekkora eltéréseket már nem foghatunk csupán a genetikára.

Ekkor azt mondtam neki, hogy gondoljon bele, abba, hogy a legtöbbek által irigyelt osztálytársak sem csak úgy készen kapták a jelenlegi életüket: ők tudatosan lépkedtek a céljuk felé és energiát fektettek abba, hogy hosszantartó egészségnek és fiatalos lendületnek örvendhessenek.

Az egészség tudatosság célja ugyanez: az, hogy közösen meghatározott irányelvek segítségével úgy változtass az életmódodon, hogy az a testi, lelki és szellemi egészség fenntartását szolgálja a lehető leghosszabb ideig. A legjobb esetben az egészség-tudatosság program prevenciós célú, de szintén szolgálja a már kialakult betegségeknél a felborult harmonikus állapotból a harmonikus állapotba jutást, elősegíti a szervezet öngyógyító erejének beindulását.

egészség tudatosság Debrecen

Hogy zajlik az egészség-tudatosság program?

Az egészség-tudatosság program minden esetben egy beszélgetéssel kezdődik. A beszélgetés során az első kérdések, amelyeket felteszek, mindig a következők:

 • Milyen az az aktuális élethelyzet, amin változtatni szeretnél?
 • Mik a céljaid?
 • Milyen az életritmusod?
 • Mi az, ami hiányzik az életedből?

Az ezekre kapott válaszok alapján hamar kiderül, pontosan hogyan tudok a segítségedre lenni a testi-, lelki és szellemi egészség, harmónia felé vezető utadon.

Ezután végzünk egy állapotfelmérést, melynek kiértékelése során megbeszéljük, hogy melyek azok a területek, amelyeken változtatni kell ahhoz, hogy elérd a célként kitűzött eredményt. A célod lehet akár az, hogy fogyni vagy hízni tudj, akár az, hogy sikerüljön elhagynod valamilyen függőséged, de a stressz-szinted csökkentését is kitűzheted. Egy célhoz mindig több út vezet, ezért közösen megkeressük azokat a kompromisszumos megoldásokat, amelyeket el tudsz fogadni és be tudod építeni az életedbe.

Később sem engedem el a kezed: együtt haladunk előre. Mindig lépésről-lépésre. A nagy cél eléréséhez kis célokat tűzünk ki, amelyek teljesíthetők és a végső cél felé irányulnak. Ezeket a lépéseket a Te egyéni tempódban tesszük meg. Az én célom az, hogy minél kevesebb kudarc és minél több siker érjen az úton. Tehát az első konzultáció után is rendszeresen találkozunk vagy beszélünk telefonon, esetleg online.

Melyek az egészséges és tudatos életmód összetevői?

(kattints az ikonokra)

Virtuális és/vagy személyes egészség-tudatosság program

A természetgyógyász-életmódtanácsadó és a Life coach szaktudásának összekapcsolása egy személyben, egy célért, az EGÉSZségedért…

Az Egészség-tudatosság programot kérheted személyes vagy online formában is.

Mit jelent az egészség?

Akkor vagy az EGÉSZség állapotában, ha testi, lelki, szellemi, érzelmi és szociális szinten is teljes az életed.

A jó hír az, és egyben a rossz hír is az, hogy ezek a szintek összefüggnek, hatással vannak egymásra.

Klienseim akkor keresnek fel, amikor felismerik, hogy az EGÉSZségük már nem teljes, és tenni szeretnének valamit. Ebben a virtuális világban igen sok információ árad, és nem könnyű eligazodni ebben a rengetegben. Segítek, irányt mutatok, hogy mit kellene tenni annak érdekében, hogy a harmónia, az EGÉSZség helyreálljon. Az elköteleződés a változás mellett mindig nagy boldogsággal tölt el, hisz tudom, hogy mindenki csak önmaga tudja öngyógyító folyamatait beindítani. A folyamat elején, mint életmód tanácsadó, minden segítséget, megadok. Azt mindig hangsúlyozom, hogy a tartós javuláshoz minimum 6 hónap szükséges, hisz megoldandó helyzet is több hónap vagy év alatt alakult ki így a megváltoztatása is időbe telik.

Egyik kliensem, Róbert (hozzájárult, hogy elmeséljem történetét), eljött hozzám egy egészség analízisre, mert fáradékony volt, gyakran fájt a feje, és 15 kg túlsúlyt szedett fel 1 év alatt. Nem részletezem az eredményt, aminek alapján megbeszéltük a folyadék-fogyasztást, az étkezést és a mozgást, illetve étrend-kiegészítőt és gyógyteát is javasoltam.

Nagy lelkesedéssel kezdett bele életmódjának változtatásába.

Azonban néhány hét vagy hónap után gyakran valami történik, eltűnik a cél, a motiváció, és az elején oly lelkes kliens visszatér a régi életmódjához. Így a szervezet is gyorsan visszatér az eredeti állapotába, és az EGÉSZség még távolabb kerül.

Ez Róbert esetében úgy alakult, hogy a negyedik héten a munkahelyén a főnöke más munkakörbe helyezte át, illetve a magánéletében is változás állt be, a barátnője külföldre ment dolgozni. Ekkor majdnem feladta a már megkezdett és eredményeket is hozó új életmódját.

Általánosságban ilyenkor a kliens csalódott, önbizalma és önértékelése tovább romlik.

Erre a problémára kerestem és találtam megoldást.

Ekkor a feladatom a motiváció fenntartása, a felmerülő nehézségek és problémák leküzdéséhez szükséges saját erőforrásaid mozgósítása.

Róbert az egészség-tudatosság program eszközeinek segítségével átlendült a nehézségeken, és 7. hónapban már túlsúly nélkül, fejfájás nélkül, és energiával telve élte mindennapjait. Eszébe sem jutott a régi életmódja. Azonban megbeszéltük, hogy szüksége van még egy kis ideig, hogy havonta konzultáljunk.

Az életmód beállítását követően az egészség-tudatosság programban végig kísérem a folyamatot, egészen a kitűzött cél eléréséig, sőt, az életmód fenntartásában is segítek.

Amennyiben Te is külső vagy belső motiváció hiányával küzdesz, viszonylag kevés a kitartásod, esetleg halogató típus vagy, néha kényszeresen meg akarsz felelni a környezeted elvárásainak, DE nagyon szeretnél VÁLTOZÁST az életedben, keress bizalommal.

Az EGÉSZség-tudatosság programot kérheted online és személyes találkozókkal is az időbeosztásodhoz igazodva.

„Egy meg egy az nem kettő, hanem sokkal több. Ha két ember összefog, megnyílnak a lehetőségek, és csodálatos események sora tárul fel.”

Marie Clarence

10 alkalom/150.000 Ft
alkalmanként 60 perc

Kérj időpontot most, ha…

 • fizikai változást szeretnél elérni: a célod, hogy fogyni vagy hízni tudj;
 • szeretnéd elhagyni függőségeidet;
 • egyedül nehéz változtatnod egy aktuális, nem kívánatos élethelyzeten;
 • önbizalomhiánnyal küzdesz;
 • párkapcsolati problémáid vannak;
 • nehezen tudod magad mögött hagyni a múltad;
 • túl sok a stressz az életedben.

Időpontfoglalás

Csatlakozz az Olajfa Természetgyógyászat VIP csoporthoz!

Adataidat nem adjuk ki senkinek és csakis értékes tartalmakat küldünk ki, mi sem szeretjük az email szemetet!

Folyadék fogyasztás

Egészségünkhöz és annak megtartásához elengedhetetlen a folyadék fogyasztás. Fontos, hogy a folyadékot megfelelő mennyiségben és minőségben vigyük be a szervezetünkbe. Testünk 70 százalékának, vérünk 95 százalékának alkotóeleme a víz, nélkülözhetetlen az élethez. A vese, a húgyhólyag erősítése, a megfelelő méregtelenítés hatékony eszköze az említett folyadékbevitel. Naponta minimum 2-3 liter tiszta vizet kell meginni ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön. Ennek egy részét gyógyteával is helyettesíthetjük.

Miért fontos, hogy eleget igyunk?
Gondoljuk egy kicsit bele: testünk sejtekből épül fel. Képzeljük el, hogy minden egyes sejtnek saját anyagcseréje, tápanyagfelvétele és feladata van. Ezek a sejtek egymással kommunikálnak. A sejtközötti állomány, amely a kommunikáció eszköze is, szintén nagyrészt vízből áll. Minden egyes sejt tudja, hogy mit kell tennie, hogy hol a helye az egész rendszerben. Képzeljük el, hogy olyan a testünk, mint egy város, ahol a sejtek az emberek, a közlekedési eszközök a folyadékok (a vér, a nyirok, a sejtközötti állomány) és a nagyobb stratégiai pontok a szervek, amelyek szintén sejtekből épülnek fel. Mint ahogy a városban az embereknek és a közlekedési eszközöknek is szükségük van „üzemanyagra”, úgy sejtjeinket is egyenként táplálni kell és folyadékkal kell ellátni. Ahol hiány lép fel tápanyagban vagy folyadékban, ott sérül vagy elpusztul a sejt. Sok sejt elpusztulása pedig a szervek károsodásához vezet.

Méregtelenítés

A méregtelenítő eljárásoknak az a célja, hogy segítségükkel tehermentesítsük a szervezetet és segítsük a kiválasztó rendszer működését. Ezáltal a szervezet öngyógyító mechanizmusainak megerősödésével megelőzzük a betegség kialakulását, illetve javítjuk gyógyulási esélyeinket.

Miért fontos ez?

Megoszlanak a vélemények arról, valóban szükség van-e arra, hogy külön figyelmet fordítsunk szervezetünk méregtelenítésére, hiszen kiválasztó szerveink (pl. máj, vese, bőr, emésztő rendszer, tüdő) önmaguktól is elvégzik ezt a munkát. Igen, ez igaz, valóban elvégzik. Viszont nem mindegy, milyen hatékonyan tudnak működni. A szervezetünkben azonban folyamatosan rakódnak le a salakanyagok, amelyeket ezek a kiválasztó szervek nem tudnak maradéktalanul kiüríteni a testünkből. Ezek az anyagok gátolják a szervezet regenerációját, testünk gyógyulási folyamatait. Ha nem fordítunk figyelmet ennek fontosságára, az olyan káros következményekhez vezethet, mint a csontritkulás vagy a hajhullás. Ezért a méregtelenítés az egészséges, kiegyensúlyozott, harmonikus életmód elengedhetetlen része.

Táplálkozás

Az életmódváltás talán legnehezebb lépése az étkezéssel kapcsolatos változtatás. Azonban tagadhatatlan, hogy az egyik legfontosabb is: ha megfelelően táplálkozunk, sokkal energikusabbak vagyunk. Nemcsak testileg, de szellemileg is megnő a teljesítőképességünk. Fontos, hogy a tudatos táplálkozás nem azt jelenti, hogy fogyókúráznunk kell vagy hogy egy szigorú diétát kell követnünk. Csupán tisztába kell kerülnünk azzal, hogy a saját életvitelünk milyen tápanyagokat kíván ahhoz, hogy szervezetünket egészségben tudjuk tartani. Tudnunk kell azt is, hogy melyek azok az ételek, amelyek nem tartalmaznak a testünk számára értékes tápanyagot, ezért rendszeres fogyasztásuk csak elhízást és/vagy egészségkárosodást idéz elő.

Mire van szüksége a szervezetnek?
Az étrend összeállításánál legfontosabb a változatosság. Az egészséged megőrzéséhez a szervezetednek nagyon sokféle vitaminra, ásványi anyagra, nyomelemre, megfelelő mennyiségű rostra, zsírra, fehérjére és szénhidrátra van szüksége. Ez adja az “üzemanyagot” a szervezetednek.
Az egészséges táplálkozás mennyiségi és minőségi szempontból fedezi a szervezet energia és tápanyag igényét, valamint megfelelő élvezeti értékkel is rendelkezik. A kiegyensúlyozott étkezés képes az ember egészségének megőrzésére. Folyamatosan biztosítja a testi és szellemi funkciók harmonikus működését. Az életmódod megreformálása során úgy kell a táplálkozásodat átalakítani, hogy jellegében illeszkedjen az életviteledhez, de minőségében jelentősen javuljon.

Mindez elsőre nehéznek, bonyolultnak tűnhet, de ha egy állapotfelmérés és egy rövid beszélgetés után közösen feltárjuk, hogy Neked pontosan mire van szükséged, már könnyen tartható lesz a helyes étrend.

Mozgás

Biztosan megtapasztaltad már, hogy aki sokat ül vagy áll, esetleg feküdnie kell huzamosabban, mennyire nehezére esik mozogni, fáradtnak, nehéznek érzi magát. Ennek oka az, hogy a mozgás bizony alapvető emberi szükségletünk. A mozgás támogatja a testi, szellemi és lelki harmóniát. Épp ezért nemcsak a fiatalok esetén, de felnőtt korban és az idősödő korosztály számára is elengedhetetlen fontossággal bír. Hiszen a felnőtt felelős a saját egészségi állapotáért, egészségkultúrájáért. Mozgás hatására javul az erőnlét, a közérzet, a derű, az optimizmus, siker érzése, alkalmazkodóképesség, küzdőképesség. De fontos szerepe van a rehabilitációban, a jobb életminőség biztosításában is.

A sport kívül-belül építő hatással van ránk. Az újabb és újabb mérföldkövek elérése és az, hogy tükörbe is egyre magabiztosabban nézhetünk, építő jelleggel hat az önbizalomra. Nem is említve azt, hogy a mozgás a sok betegség legfőbb lelki okaként emlegethető stressz levezetésének legegészségesebb és egyik leghatékonyabb módszere.

Mi okozza a legnagyobb nehézséget?
Gyakran előfordul, hogy valaki nem képes a kitartásra, ha sportról van szó. Ennek oka a legtöbb esetben az, hogy nem a számára megfelelő sportot választotta vagy nem a megfelelő módon kezdett neki. A hozzánk illő mozgásforma kiválasztása során ugyanis nemcsak a fizikai teljesítőképességünket kell figyelembe vennünk, hanem azt is, hogy milyen a személyiségünk. Hiába van ugyanis atletikus testalkata valakinek, soha nem lesz tornász, ha nagyon lámpalázas, nem szeret más emberek előtt szerepelni, utálja, ha nézik. Ha valaki az első néhány próbálkozása során tehát nem találta meg a motivációját a mozgásban, nem látta saját magát az adott sportban, érdemes elvégezni egy átfogó személyiségtesztet, ami az élet minden területén, így a megfelelő mozgásforma kiválasztása során is iránymutatással szolgál.

Alvás

Egészségünk megőrzése érdekében mindenképpen figyelmet kell fordítanunk a minőségi éjszakai alvás fontosságára. Valójában az alvás éppen olyan fontos, mint az egészséges táplálkozás vagy a testmozgás. Létfontosságú szerveink akkor végzik el munkájuk legnagyobb részét, amikor mi alszunk. Sajnos napjainkra általánossá vált, hogy sokkal kevesebb időt hagyunk az alvásra, mint amennyire valóban szüksége van a szervezetnek. Ráadásul az sem mindegy, hogy az alvás mikor történik: a legoptimálisabb idő este 10 és reggel 6 óra között van.
Más okokból is érdemes elegendő figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. Kevesen tudják például, hogy az elégtelen alvás az elhízás, valamint a szívbetegségek és stroke, a cukorbetegség megjelenésének kockázatát is növeli. Másrészről ha eleget alszunk, az hozzájárul a koncentráció, így a teljesítőképességünk javulásához mind szellemi, mind fizikai szinten.

Mi a helyzet az alvászavarral?
Hosszú távon súlyos problémákhoz vezethet az is, ha álmatlansággal küzdünk. Nem elég, hogy az ébren töltött éjszakák végtelen hosszúságúnak tűnnek, az igazi rémálmok a nappalok, amikor helyt kell állnunk a munkelyünkön, magánéletünkben. Az alvászavaroknak számos oka lehet. Ezeket az okokat szakember segítségével megtalálhatjuk az életmódunkban, illetve nagyon fontos, hogy lelki szinten is keresni kell azokat a tényezőket, amelyek ilyen hatással lehetnek ránk.

Pihenés, kikapcsolódás, relaxáció, meditáció

A testi és szellemi regenerálódáshoz nem elég pusztán az alvás és a jó táplálkozás. Szükségünk van pihenésre, relaxációra és ha magas szintre szeretnénk emelni a kiegyensúlyozott, tudatos életet, bizony meditációra is. Sokan nem tudják megfelelően elkülöníteni egymástól ezeket a fogalmakat, ezért gyakran azt gondolják, hogy a feltöltődés minden formájára épp elég időt szánnak. Fontos, hogy tisztába tegyük ezeket a dolgokat és felmérjük, valójában megfelelő mennyiségű-e a testi, lelki és szellemi feltöltődésre szánt időd, vagy fennáll annak a veszélye, hogy a jelenlegi életviteled mellett idővel kiégsz.
Jobb ennek elébe menni: foglalj időpontot és beszéljük meg, melyek azok a módszerek, amelyekkel kiegyensúlyozottá teheted a mindennapjaidat és fenntarthatod (vagy visszanyerheted) a lendületed!

Pozitív gondolkodás

A pozitív gondolkodás bevezetése a mindennapjainkba egy nagyon komplex dolog, azonban ha valaki rátalál erre az útra, nem képes többé másként élni az életét. Ezzel szellemi és lelki területen is egy új szintre emeljük az életünk minőségét. Ha ugyanis megtanuljuk más megközelítésből szemlélni az életünkben jelen lévő dolgokat és felismerjük, hogy mi magunk alakítjuk a saját életünket, rájövünk arra, hogy mindig van más választásunk. 
A pozitív gondolkodás abban az esetben jelenti a legnagyobb nehézséget, ha az életünkben van olyan tényező amely erősen gátolja, hogy belső békére találjunk, mert egyszerűen nem tudunk nem arra koncentrálni. Ilyenkor nagyon fontos, hogy felismerjük: az életünkben minden mindennel összefügg. Ha mi magunk változásnak indulunk, a környezetünk is változni fog. Olyan ez, mint amikor kavicsot dobunk egy tóba. Ugyan, mit számít ez az egy kis kavics ahhoz a sok vízhez képest? – gondoljuk. Aztán figyelmesek leszünk a vízgyűrűkre. Látjuk, ahogy az az apró, jelentéktelennek tűnő dolog, amit egy mozdulattal vittünk véghez igenis képes volt felzavarni az állóvizet. Így kell gondolnunk az életünk alakulására is!

Persze nem egyszerű elindulni ezen az úton. Ebben szeretnék segíteni: szeretném, hogy egészséges legyél, hogy boldogan és kiegyensúlyozottan éld az életed és ezzel jobbá tedd a környezetedben élők mindennapjait is. Ennek érdekében akár irányított beszélgetésekkel, akár kineziológia vagy Acces Bars kezelések segítségével segítek lebontani azokat a gátakat, amelyek a pozitív gondolkodás és a kiegyensúlyozott, harmonikus élet útjában állnak.

Függőségek elhagyása

Nagyon nehéz olyan embert találni, akinek nincs semmilyen függősége. A függőségek szenvedélybetegségek, valamilyen dologhoz való kényszeres ragaszkodásunkat jelentik. Ez hátrányosan hat saját és a környezetünkben élő emberek életére is. Függőségek kialakulhatnak bizonyos kémiai szerek, mint az alkohol vagy a nikotin iránt. Megjelenhetnek viselkedési függőségek is, mint a kényszerbetegségek (pl. kleptománia), evési zavarok, szexfüggőség, kapcsolatfüggőség, játékszenvedély, de akár a munka vagy a testedzés iránt is függővé válhatunk. Sajnos manapság már a fiatalabb generáció is a digitális eszközök súlyos addikciójában éli mindennapjait.

Az ilyen, okostelefonhoz, televízióhoz fűződő függőségek a tudatosság magasabb szintre emelésével viszonylag könnyen elhagyhatók. Azonban az erősebb függőségek gyakran olyan (pl. agyban vagy idegrendszerben bekövetkező) elváltozásokhoz vezethetnek, amelyek külső, szakemberi segítség bevonását igényelhetik. Ha felismertük saját függőségünket és eldöntöttük, hogy változtatni szeretnénk, a legnehezebb lépést már meg is tettük.

Ha pusztán a pozitív gondolkodás segítségével kialakított akaraterő nem bizonyul elégnek, igénybe vehetünk pszichológiai, kineziológiai, Access Bars kezeléseket, ezek hatékonyságát fokozhatjuk Bach cseppekkel vagy csoportos tréningekkel.