Gondolkodj pozitívan!

„én próbálok pozitívan gondolkodni, de a szomszéd pont most vett egy új autót, én meg itt görcsölök ezzel a vacakkal, hát ebben mi lenne a pozitív…”

hallottam a minap nem pont így, mert kivettem belőle néhány töltelékszót (rhdjon meg, bszd meg).

A média, és főként a közösségi média tele van pozitív gondolatokkal, idézetekkel. Ezek jó része olyan kiragadott mondat, vagy részlet, ami kb. nesze semmi fogd meg jól, de nagyon hangzatos. Ezért még gondolkodásra sem késztetnek. A rendelőben a kineziológia és egyéb kezelések alkalmával mindig a lehetséges megoldások felkutatása, majd a legjobb kiválasztása a cél. Ehhez szükséges a nézőpont-váltás, mely alapvetően a pozitív gondolkodás egyik alappillére.

Kezdjük az elején: mit jelent a pozitív és mit jelent a gondolkodás szó?

pozitív (melléknév)

  1. Jóváhagyást kifejező; igenlő; kedvező; megerősítő.

Pozitív választ kaptunk a kérelmünkre. A főnök pozitív véleménye is segített elfogadtatni a tervet.

  1. Gyakorlati cselekvést eredményező, segítő; építő; előrevivő; jó.

A pozitív gondolkodás a siker egyik kulcsa. Sokkal pozitívabb a rokonaim hozzáállása, mióta értik, hogy miért végezzük az ásatásokat.

  1. Matematika: Nullánál nagyobb (számok között).

Általában pozitív számokat szoktunk használni. A tizenkettő pozitív szám.

 

Gondolkodás

A gondolkodás az elme azon cselekedete, aminek célja a megoldáskeresés különböző problémákra. A gondolkodás ténye azt jelzi, egy vagy több megoldatlan probléma van jelen a gondolkodó tudatában. (A szó töve: gond is erre utal; a gondolkodás innen közelítve gondokkal foglalkozás és megoldásukról gondoskodás.)

Bizonyos értelmezések szerint a gondolkodás az „agy nyelve”. Más értelmezésben általában a magas szintű gondolkodási folyamatokat jelenti, míg szűkebb értelemben véve a gondolkodási folyamatokat olyankor használjuk, amikor nem tudjuk, miképp jussunk el a kiindulási helyzetből a célhelyzetbe.

 

Tehát összegezve: a pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy „mindig lássuk meg az adott helyzetben a szépséget” vagy „Nézd a dolgok jó oldalát”, stb.

A pozitív gondolkodás a helyzet, a probléma, a feladat megoldására törekvést jelenti elsősorban.

Ezt úgy tudod megtenni, hogy önmagad megfigyelőjévé válsz. Megfigyeled, milyen gondolataid, érzéseid, reakciói vannak az egyes helyzetekben. Vagyis nem hagyod magad automatikusan működni. Amikor a szokásos hozzáállásod veszed elő, tudatosítod, hogy abbahagyod ezt. Ez odafigyelést igényel. Lépésről lépésre kell ezt csinálni, és kitartó munka után észreveszed, hogy egyre ritkábban jön elő a régi mintád.

Ezen a héten ezzel a témával foglalkozom. Holnap a pozitív gondolkodás elsajátítására nézünk néhány megoldási lehetőséget.