Hogyan maradhatsz pozitív?

Mint előzőekben is írtam, a bizonytalanság számtalan megjelenési formáját tapasztaltam magamon. Miben voltam bizonytalan? Kb. mindenben. A múltban (hogy jó döntéseket hoztam-e), a jelenben, és a jövőbben leginkább. Az anyagiak miatt, a munkám miatt, az itthoni tanulás miatt, a család miatt, az egészség miatt, hogy meddig tart ez az egész…

Mit csinálnak mások jobban?

Számtalan írásból és beszélgetésből az sugárzott felém, hogy minden nagyon jó, boldogság van, rengeteg idő van, játék, móka, kacagás.

Kérdésem megfogalmazódott: Mit csinálnak mások jobban?  Miért szorongok (mert szorongok), hogy vajon tudom-e valaha én is jól csinálni?

Na, ekkor megálltam: mit jelent az, hogy JÓL csinálni? Miért is ítélem meg magam?

Ja, persze, hisz én mindig is és mindent is jól akartam csinálni. Ezelőtt (a karantén előtt) ez évekig sikerült is. Nem hasonlítgattam magam senkihez. Hoztam döntéseket, és vállaltam ezekért a felelősséget. Tehát felnőtt voltam minden értelemben.

Mi változott most?

De most mi változott? Az, hogy túl sok a külső körülmény, amire nem tudok hatással lenni. Megoldás számomra (és talán számodra is), hogy az új környezethez, új helyzethez fogok alkalmazkodni. És a kulcs ebben van: mennyire tudsz alkalmazkodni? Mennyire ragaszkodsz ahhoz, amiben most vagy.

Most minden kiderül. Mert minden felerősödik. És nem tudunk elbújni sehová, mert itt vagyunk bezárva. Nem tudunk menekülni a munkába, nem tudjuk a dolgokat megúszni. Itt kőkeményen meg fogjuk mutatni kik is vagyunk valójában.  Az is hamar kiderül, vagy már talán ki is derült, hogy hol voltak az életünk képein a „filter”, a hamis mosoly.

Szembe kell néznem önmagammal

Ez a folyamat lehet néha fájdalmas. Hogyan csökkenthetjük ezt a fájdalmat? Ha magamnak nem hazudok. Szembenézek önmagammal, ha szükséges, néhány önismereti módszert is bevetek. Fontos, hogy tisztában legyen a saját vágyaimmal, érzéseimmel, és ezt szavakba is tudjam önteni. Lehet, hogy sokan nem gondoljátok, de egy ilyen munkához nagy bátorság kell. Mert ha nem tudom, ki is vagyok valójában, akkor vajon fogom-e szeretni azt a valakit, aki vagyok? El tudom fogadni, hogy nem csak jó tulajdonságaim vannak?

Próbáld ki ezt a módszert, nekem is segített!

Ahhoz, hogy az indulás egy kicsit könnyebb legyen, elmondok egy jó módszert, mellyel nő az önbizalom, és a bátorság is ezzel együtt.

  1. Menj egy nyugis helyre, ahol van tükör! (Vagy vigyél egy kézitükröt magaddal valahová, ahol néhány percig nem zavar senki!)
  2. Nézz szembe Önmagaddal! (Nézz a tükörbe!)
  3. Figyeld magad néhány másodpercig, fél percig csendben!
  4. Mondd hangosan a saját szemedbe nézve, hogy Szép vagyok!, Ügyes vagyok, meg tudom csinálni, vagy bármit, ami számodra pozitív megerősítésre vár!
  5. Ezután mondd hangosan ugyanezeket, csak már egyes szám második személybe, tehát Szép vagy!, Ügyes vagy!, Meg tudod csinálni!, vagy bármit, ami számodra megerősítésre vár!
  6. Vegyél egy mély lélegzetet!

Hogyan hat ez az egyszerű módszer? Nagyon leegyszerűsítve ezt a tudatod úgy értelmezi, hogy valaki mondja neked a pozitív dolgokat. Tehát mint dicséret, kívülről jövő megerősítés számodra.

Ez persze nem egy-két napos önismereti munka, de minden nap, amikor felismersz valamit magadból, közelebb hoz a végső megoldáshoz, és ez nyugalmat ad. Egyre nagyobb nyugalmat, egyre nagyobb biztonságérzetet.

Írjatok, hogy milyen témában várjátok a támogatást, különösen a karantén és koronavírus témakörben.

Szeretettel

Kriszta