Kronobiológia

Kronobiológia

Egy húszas éveiben járó lány azzal érkezett hozzám, hogy szeretne sokkal türelmesebb lenni. Főként a párjával. Ő azt szerette volna, ha a felesége egy türelmes, csendes, szorgalmas nő. Szemmel látható volt, hogy a lány nagyon vágyik már arra, hogy feleség lehessen, ezért bármit megtenne. Olyanná akart válni, mint a szerelme által elképzelt minta feleség.

Hozzám fordult Bach virágterápiás cseppekért. Én viszont szerettem volna egy kicsit jobban megismerni őt. Ki akartam deríteni, mi az, ami valójában használ neki. Nem gondolom ugyanis, hogy saját természetünk elnyomásával bármilyen problémát meg lehetne oldani (sőt…). Ezért először beszélgettünk. Tudni akartam, hogy hogyan viselkedik a hétköznapokban, mikor és mitől válik türelmetlenné.

Elmesélte, hogy gyakorta számon kéri a párját, amikor nem érkezik haza a megbeszélt időben. Gyakran szült konfliktust kettejük között az is, hogy nem egyeztek a hétvégi programokat illető elképzeléseik. Ebből a rövid beszélgetésből egyértelmű volt számomra, hogy bármilyen kezelés megkezdése előtt a kronobiológiát kell segítségül hívnom ahhoz, hogy átfogó képet kaphassak a lányról. A születési dátuma alapján elemeztem a módszerrel.

Az elemzés végén már tudtuk, hogy ő egy kolerikus egyén.

Ez azt jelenti, hogy „nem mindig tud 10-ig számolni”. A legtöbbször azonnal elmondja a véleményét. Ezen kívül a kolerikus egyénekre jellemző módon ő is érzelmileg gazdag ember. Sok érzelmet képes befogadni és kifejezetten igényli is ezeket az életében.

A kolerikus egyén sosem lesz igazán türelmes. Legfeljebb magára tudja erőltetni ezt az álarcot, de az előbb utóbb úgyis lekerül. Ha sokáig viselkedik alapvető természetének ellent mondóan, akár bele is betegedhet.

A másik problémát az alacsony önbecsülése jelentette. Ha valaki rendelkezik a kellő mértékű önismerettel, megtanulja szeretni és tisztelni önmagát. Ekkor már az embernek nincs megfelelési kényszere mások irányába. Ő pedig túlzottan meg akart felelni a szerelmének. Ennek okait kineziológia segítségével tártuk fel. Kiderült, hogy gyermekkorától kezdve senki nem dicsérte. Ritkán kapott érdek nélküli szeretetet. Mint korábban a kronobiológia segítségével kiderítettük, ennek ellenére nagyon nagy igénye volt a szeretetre. Bármit képes volt megtenni, azért, hogy elfogadják, kedveljék.

Néhány kineziológiai oldás után mert önmaga lenni, fel merte vállalni a habitusát. A fiú így minden álarc és álca nélkül már nem támasztott felé feltételeket. Nagyon kedvelte azt a lányt, aki – már kellő önismerettel és önértékeléssel – saját magát is szeretve tudott szerelmet adni neki. Az eljegyzés azóta már meg megtörtént.

Önismeret - az első lépés a boldog énedhez

Beszéljünk az önismeret fontosságáról…

Sokszor kérdezzük magunktól, hogy „Miért viselkedek így?”, „Miért vagyok ilyen?”. Erre kellő odafigyeléssel, és sok idő és energia befektetéssel találhatjuk meg önállóan a választ.

Fontos megismerni a tulajdonságainkat, hogy milyenek is vagyunk valójában. Ezáltal tudunk békében élni önmagunkkal. A folyamatos harc a megváltoztathatatlannal szemben egy idő után szörnyen kimerítővé válik. Ráadásul ez a saját tulajdonságaink elleni hadakozás lelki és fizikai betegségekhez is vezethet. Nem is beszélve arról, hogy saját képességeinket azok tudatában tudjuk kihasználni.

Mire jó a kronobiológia?

A kronobiológiai pszichogenetika egy 1970-es években született tudomány. Egy csodálatos önismereti módszer, melynek segítségével jobban megértjük önmaguk és a környezetünkben élők működését. Segít meghatározni, hogy mit tehetünk azért, hogy harmóniában élhessünk a családban, a munkahelyen, az élet egyéb területein.

A kronobiológia választ ad arra arra, hogyan tudjuk alapvető tulajdonságainkat a legjobban kihasználni.

A születés dátumából (év, hónap, nap) kiszámíthatóak egy személy fizikai, érzelmi és szellemi tulajdonságai. Ezek velünk született személyiség jegyek. Nem véletlen, hogy valaki csendesebb vagy harsányabb, ki tudja mutatni az érzelmeit, vagy elfojtja. Ezek a tulajdonságok változhatnak a neveltetés, kulturális, szociális környezet, tanulás és tapasztalás hatására 15-50% mértékben.

A kronobiológia utat mutat önmagadhoz!

A személyiség jegyekről

A személyiség jegyeket fizikai, érzelmi és intellektuális szinten vizsgáljuk.

Fizikai szinten megállapítható az idegrendszer ereje. Ez megmutatja egy személy ingerküszöbének nagyságát, és a tűrőképességének mértékét. Átfogó képet fest a fizikai temperamentumról, amely lehet flegmatikus, szangvinikus, kolerikus, vagy melankólikus, és ezek keveréke.

Röviden a fizikai szintű személyiség jegyekről:

 • Flegmatikus: nyugodt, hallgatag, visszafogott, türelmes, kitartó. Magas követelményeket támaszt, befelé forduló. Fontos számára a komfort.
 • Szangvinikus: impulzív, lobbanékony, reakciói gyorsan keletkeznek. Kommunikatív, optimista, vidám, aktív.
 • Kolerikus: robbanékony, egyenes, impulzív. A dolgokhoz hangulata szerint viszonyul. Gyorsan dönt, előbb cselekszik, utána gondolkodik. Maximalista, törekvő.
 • Melankólikus: érzékeny, aggodalmaskodó, szégyenlős, nehezen ismerkedik. Könnyen sértődik, érzékeny a kritikára.

Érzelmi szinten a személyiség jegyek megmutatják, hogy az én, az ego van-e előtérben, vagy a mi, a közösség, az empátia. Jól szemléltetik az érzelmi temperamentumot: az ember lehet hideg, egoisztikus vezető, szenvedélyes, szentimentális, önfeláldozó vagy empatikus.

Röviden az érzelmi szintű személyiség jegyekről:

 • Hideg: számára a túl erős érzelem nehezen viselhető el.
 • Egoisztikus vezető: fontos számára az eredmény, az önérvényesítés, hogy elfogadják. Képes felelősséget vállalni.
 • Szenvedélyes: érzelmei végletesek, erősek. energikus, kommunikatív, nyitott.
 • Szentimentális: törődik másokkal, de önmagára is képes figyelni. Az érzelmeit kifelé pozitívan tudja megjeleníteni.
 • Önfeláldozó: mások problémáit sokkal előrébb helyezi a sajátjánál. Alkalmazkodó, kiszolgál másokat.
 • Empatikus: együttműködő, jószívű, kedves, készséges, de nem áldozza fel magát. Mindenki felé nyitott, képes kimutatni az érzéseit.

Személyiség jegyeink intellektuális szinten megmutatják, hogy az intuíció és a logikus gondolkodás, tehát a két agyfélteke működése milyen arányban játszik szerepet az életünkben. Átfogó képet ad az intellektuális temperamentumról. Ennek fajtái a produktív gondolkodó, produktív művészi, produktív vegyes, gondolkodó, gyakorlati gondolkodó, gyakorlati művészi, gyakorlati vegyes és harmonikus vegyes.

Röviden az intellektuális szintű személyiség jegyekről:

 • Produktív gondolkodó: inkább a logikájára, mint a megérzéseire alapoz, gyakorlatias.
 • Produktív művészi: átlagosnál magasabb értelmi képesség, jó intuíciók, kreatív, váratlan ötletei vannak.
 • Produktív vegyes: okos, könnyen feldolgozza az információt. Megtervezi és véghez is viszi gondolatait, ötleteit. Kreatív, ötletes, munkabíró.
 • Gondolkodó: elsősorban az analizáló gondolkodást használja. Tudatos, racionális. Önállóan, irányítás nélkül képes dolgozni.
 • Gyakorlati művészi: jó művész, ötletei a cselekvésből jönnek, jó a kézügyessége.
 • Gyakorlati gondolkodó: a konkrét feladatokat pontosan teljesíti, szereti a gyors eredményt.
 • Gyakorlati vegyes: eredmény centrikus. Mesteri szinten képes a gyakorlatban megvalósítani a dolgokat. Figyel a részletekre, irányító.
 • Harmonikus vegyes: a két agyfélteke harmonikusan, összehangoltan működik. Minden intellektuális típust könnyen meg tud érteni, rá tud hangolódni mások gondolkodásmódjára.

Ezen kívül a kronobiológia megmutatja, hogy

 • milyen nagyságú energiacsomaggal születtünk,
 • milyen bioritmusban működünk ezen a három területen,
 • hogyan tudunk együttműködni az emberi kapcsolatok terén.

Hogyan zajlik nálam egy kronobiológia konzultáció?

A kronobiológiát legtöbbször abban az esetben hívom segítségül, ha jelen van benned a “valami nincs rendben” érzés, de nem tudod pontosan meghatározni, hogy mi az a valami.

Az első konzultációnk arra irányul, hogy megtudjam, mit szeretnél tenni saját magadért, és hogy természetgyógyászként hogyan segíthetlek a lehető leghatékonyabban a célod elérésében.

Előfordulhat, hogy az általad elmondottak alapján a magasabb szintű önismeret és a problémád alaposabb feltárása érdekében szükségessé válik a kronobiológiai elemzés. Miután megadtad az adataidat, kiszámolom azokat a paramétereket, amelyek részletes elemzésével meghatározhatóak a korábban ismertetett személyiség jegyek. Az elemzés eredményét részletesen átbeszéljük. Segítségével könnyen meghatározható, hogy a továbbiak során milyen kezelést kell folytatnunk.

A kronobiológiai elemzés hozzájárul az önismeret fejlesztéséhez és saját magad elfogadásához. Akkor is hasznos, ha olyan kérdésekre szeretnél választ kapni, amelyek a későbbiek során befolyásolhatják az életed (pl. a személyiség jegyeid ismeretében könnyebbé válik a pályaválasztás).

A kronobiológiai elemzést Csordás Krisztina természetgyógyász végzi.

Időpontfoglalás