Hogyan csökkentsd a szorongást?

A szorongás egyre több embert érint, bár az nem mindenki számára ugyanazt jelenti. Ezt a fojtogató érzést nem szabad semmibe venni, mert hosszú távon mentális és fizikai problémákat okozhat.

Sokakban összemosódik a szorongás és a félelem, pedig könnyen megkülönböztethetők egymástól. A félelem egy alapérzelem, amely az evolúció során a túlélésünket szolgálta. A félelemnek mindig van tárgya és meg is tudjuk azt nevezni. Az átélése során megnövekszik az adrenalinszintünk, extra energiát adva a meneküléshez.

Mi a szorongásod tárgya?

A szorongásnak nincsen konkrét tárgya. Nem tudjuk megfogalmazni mi miatt is szorongunk pontosan. A szorongás természetes reakció lehet vélt vagy valós veszélyhelyzetekben. Általános nézet, hogy a szorongás minden esetben rossz, pedig a nehéz helyzetekkel járó szorongás gyorsabb problémamegoldásra motiválhat. Ha gyakran jelentkezik vagy állandósul akkor érdemes segítséget kérni, mert idővel depresszióhoz vagy pánikrohamokhoz vezethet.

Szédülés, étvágytalanság, idegesség

A leggyakoribb fizikai tünetek a szapora szívdobogás, az izzadás, gyomorfájdalom. A szédülés, szájszárazság, étvágytalanság, idegesség, akadályai lehetnek a tiszta gondolkodásnak.

A szorongásnak több fajtáját különböztetjük meg. Ezek közül a két leggyakoribb a generalizált szorongás és a szociális szorongás. A generalizált szorongásra jellemző, hogy legalább 6 hónapja fennállnak a tünetek. A megoldáshoz pszichiáterrel érdemes konzultálni, aki terápiával és/vagy gyógyszerekkel segíti a megoldást.

Szociális szorongás

A szociális szorongástól a népesség mintegy 12%-a szenved. Ha kezeletlen marad, depresszióhoz, alkoholizmushoz és droghasználathoz vezethet. A páciens bármely társas szituáció során intenzív félelmet él át. Amiatt aggódik, hogy mások negatívan ítélik meg. Van, hogy családi okok játszanak főszerepet a szorongásban. Ilyenkor családállítás is segít a megoldásban.

A szorongáscsökkentés módjai

Mi magunk is tehetünk azért, hogy csökkenjen bennünk a szorongás akár a magánéletünkben, akár a karrierünkben okoz gondot. A legfontosabb, hogy kiszűrjük milyen szituációkban bukkan fel. A sok ember vagy a szoros határidők váltják ki?

Amikor felbukkan egy ilyen helyzet, keress összefüggést és gondold át pontosan mitől is szorongsz ennyire. Olyan indokot is találhatsz, amit egyszerűen megszüntethetsz. Ha például túl soknak találod a rád osztott munkát akkor ezt jelezd a feletteseimnek. mondd el neki őszintén, hogy ez benned szorongást kelt. Kérheted a kollégáid segítségét is, hogy vegyenek át tőled a feladatokból. Kérj segítséget ezzel csökkentheted a szorongásodat. Kineziológus is segíthet megtalálni a szorongásod gyökerét.

Meditáció és légzőgyakorlatok

Ha jön a szorongás kezdje el mélyen lélegezni. a mély levegővétel csökkenti a vérnyomást több oxigénhez jut az agyad és kevésbé fogsz szorongani. Ezt naponta legalább 20 percen át gyakorold.

Találd meg a neked való meditációt. Ennek a segítségével is jelentősen csökkentheted a szorongást. vizsgálatok szerint érdemes naponta legalább 15-20 percet magunkra fordítani és meditálni.

A testmozgás is fontos segítség

Az edzés nagyon sok mindenre jó mert veled az állóképességet formálod a testedet növeled a kitartásodat és a szorongást is csökkenti. A terhelés miatt nincs ideje az agyadnak a szorongásra koncentrálni. Edzés során a szervezet szerotonint, vagyis boldogsághormont szabadít fel. érdemes olyan mozgásformát választani, amit a szabadban végezhetsz hiszen a természet is megnyugtató hatással van ránk. a csapatsportok is segíthetnek a szorongás csökkentésében mert olyanokkal töltesz időt, akiket szeretsz és akik támogatnak.

Az alkoholfogyasztás főleg mérték nélkül súlyos mellékhatásokkal jár. A filmekben néha azt látjuk, hogy stressz esetén isznak egy pohár bort, ez azonban a valóságban nem így működik. Kerüljük az alkoholfogyasztást vagy nagyon ritkán és keveset fogyasszunk.

Írd le mi váltotta ki a szorongást

Az is segíthet, hogy amikor szorongsz akkor leírod a benned kavargó érzéseket. már maga az írás is csökkentheti a szorongást. Amit leírtál jobban átlátod és megértheted.

Az elfogyasztott kávé mennyiségét is érdemes csökkenteni mert sajnos a koffein növeli a szorongást mert felgyorsítja a véráramlást ezzel növelve a stresszhormonok jelenlétét.

Tedd le a telefont

A folytonos telefon nyomkodás a „folyamatos elérhetőnek kell lennem, mert lemaradok valamiről” attitűd szorongással töltheti el az embert. Ennek fő okozója az online világ és a telefonunk. Tegyük le a telefont és kapcsolódjunk le az internetről minden nap legalább néhány órára. Helyette sétáljunk a természetben, mozogjunk, vagy nézzünk meg egy filmet a barátainkkal.

A rendszeres intenzív testmozgás is fontos, de a jóga is segíthet a szorongás enyhítésében. A jóga a mély lélegzetvétel tartja szem előtt. A lélegzetünk kell ritmust adunk a testünknek hogyan mozogjon. A mély lélegzetvétel önmagában is hatékony szorongás oldó fizikai aktivitással társítva még hatékonyabbá válik ez a módszer. Az első néhány alkalommal oktatóval érdemes elkezdeni a gyakorlatokat. Ha már tapasztalatokat szereztél benne akkor otthon egyedül is végezheted.

Aludj eleget

A szorongás egyik okozója a kialvatlanság is lehet, emiatt nagyon fontos az elegendő és pihentető alvás.

Ehhez fontos:

  • az ágyban mi nincs hely a telefonnak és a laptopnak
  • kerüld a koffeint, valamint a túl zsíros és fűszeres ételeket
  • akkor menj ágyba, ha tényleg álmos vagy
  • lefekvés előtt 3 órával már ne menj edzeni, mert felpörget
  • sötétítsd el a szobádat

Jó ötletnek tűnik az alváson spórolni, de csak fáradt leszel és stresszes. Fontos az elegendő alvás.

A szorongás része az életünknek, mert segíthet a jobb teljesítményben. Versenyhelyzetben is kifejezetten jó hatása lehet. Akkor érdemes segítség keresni, ha állandósul ez az állapot vagy túl gyakran bukkan fel. Ilyen esetekben, ha a természetes módszerek nem bizonyulnak elegendőnek, pszichológus vagy pszichiáter szakember segíthet megfelelő terápiával, indokolt esetben gyógyszereket is használva a megoldáshoz.